Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

μαγνήσιο!

Τι να φάτε για ενέργεια, δύναμη στους μυς και γερά οστά!!!


Τι να φάτε για ενέργεια, δύναμη στους μυς και γερά οστά
 Τι να φάτε για ενέργεια, δύναμη στους μυς και γερά οστά!!!
Δυστυχώς πολλοί είναι οι ενήλικες εκεί έξω που παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου και δεν το γνωρίζουν, η αυξημένη κούραση, όμως, και οι πόνοι/σπασμοί των μυών αποτελούν κοινά συμπτώματα αυτής της έλλειψης και αν διαπιστώνετε κάτι τέτοιο, χρειάζεται να πάρετε τα μέτρα σας. Αν, μάλιστα, γυμνάζεστε, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα έλλειψης μαγνησίου, μέσω του ιδρώτα.
Το μαγνήσιο, όμως, είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε για να ανεβάσουμε τα επίπεδα ενέργειας στην καθημερινότητά μας, να μειώσουμε τον πόνο των μυών μετά την άσκηση, να καταπολεμήσουμε το στρες, να προστατέψουμε την καρδιά και να χαρίσουμε δύναμη και υγεία στα οστά.
Αν δεν θέλετε να στραφείτε στα συμπληρώματα, μερικές προσθήκες στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής έλλειψης. Αν και στο έδαφος πλέον –άρα και στο φαγητό μας- το μαγνήσιο είναι λιγότερο από κάποτε, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή του καταναλώνοντας σκούρα, φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, κατσαρό λάχανο, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, ρέβα κ.ά.), αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, σπόρους (λινάρι, σουσάμι κ.λπ), φύκια και σκούρα σοκολάτα κακάο.
Μια επίσης καλή ιδέα είναι οι πράσινοι χυμοί λαχανικών, όπου μπορείτε να αναμείξετε διάφορα λαχανικά και να προσθέσετε λίγο… κακάο για έξτρα δόσεις μαγνησίου.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ.

Προστατευτείτε από εγκεφαλικό και Αλτσχάιμερ με… δενδρολίβανο

Δίνει μοναδικό άρωμα και γεύση στα κρέατα, τα ψάρια, τις σαλάτες, τα ντρέσινγκς… Η χρησιμότητά του δεν σταματάει, όμως, εκεί αφού έχει κι άλλη μια, πολύ πιο σημαντική ιδιότητα: κρατά το μυαλό μας γερό και δυνατό

Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Neurochemistry, το δενδρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νευροεκφύλιση λόγω των τοξικών ελεύθερων ριζών, καθιστώντας τον υγιή και δυνατό για πολλά χρόνια, βοηθώντας στη μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού ή εμφάνισης Αλτσχάιμερ και στη βελτίωση της μνήμης. 

Τ. ο δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή αποξηραμένο και να προστεθεί στο φαγητό σας, από το κρέας και το ψάρι μέχρι τα λαχανικά και τις σαλάτες σας, χαρίζοντάς του άρωμα, νοστιμιά και οφέλη στο λεπτό!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

6 βότανα & μπαχαρικά που μετατρέπουν το νερό σε ελιξίριο

6 βότανα & μπαχαρικά που μετατρέπουν το νερό σε ελιξίριο
Ένα ποτήρι νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για τον οργανισμό σας. Όμως, μπορεί να γίνει ακόμα πιο ωφέλιμο αν προσθέσετε ορισμένα μπαχαρικά με θεραπευτικές ιδιότητες. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξετε ένα υγιεινό ρόφημα, το οποίο θα βελτιώσει την πέψη και θα αποτοξινώσει ολόκληρο τον οργανισμό σας.
Μπορείτε να φτιάξετε και να καταναλώσετε αυτά τα ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
(Σημείωση: Όπου οι λέξεις είναι πράσινες, υπάρχουν ενεργοί σύνδεσμοι που σας οδηγούν σε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βότανο, μπαχαρικό ή φρούτο)

Φρεσκοστυμμένο λεμόνι ή χυμός λάιμ
Τόσο το λεμόνι όσο και το λάιμ είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, αποτοξινώνει το σώμα και βοηθά την πέψη. Στύψτε μισό λεμόνι ή λάιμ σε νερό.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φάρμακο για τη θεραπεία από τις κράμπες, τη ναυτία, τον μετεωρισμό και τα προβλήματα πέψης. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από τους ιούς. Κόψτε ένα κομμάτι τζίντζερ (στο μέγεθος του αντίχειρα) σε μικρούς κύβους και προσθέστε τους στο νερό. Να είστε προσεκτικοί όταν πίνετε το νερό και τρώτε το ψιλοκομμένο τζίντζερ, διότι είναι πολύ αρωματικό.
Αγγούρι

Κόψτε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα στο νερό. Το νερό είναι δροσερό και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το πεπτικό σύστημα. Αφού πιείτε το νερό, φάτε τις φέτες αγγουριού. Είναι ωφέλιμες για την υγεία σας, αφού περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Κανέλα
Αποτελεί τη λύση εναντίον των ιών ενώ βελτιώνει την κακή πέψη. Επίσης, ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στη διαδικασία καύσης λίπους.
Προσθέστε ένα μπαστουνάκι κανέλας σε ένα ποτήρι νερό και αφήστε το να σταθεί μέχρι να αρωματίσει το νερό. Πίνετέ το κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φύλλα μέντας
Η μέντα είναι ένα βότανο που μπορείτε να καλλιεργήσετε και μόνοι σας είτε στον κήπο είτε μέσα στο σπίτι σας. Θα ήταν χρήσιμο να διαθέτετε πάντα φρέσκια μέντα διότι βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου στο στομάχι, ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες και βοηθά στην πέψη της τροφής.
Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα και την καταπολέμηση των παρασίτων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Βάλτε 3-5 καρφάκια γαρύφαλλο στο νερό και αφήστε τα μέχρι να απελευθερώσουν τη γεύση τους. Αφού πιείτε το νερό μπορείτε να φάτε τα γαρύφαλλα, αλλά να είστε προσεκτικοί επειδή καίνε αρκετά.

Βότανα και κυκλοφορία του αίματος.

Jan 29, 2014
Βότανα και κυκλοφορία του αίματος.
Η υγιής κυκλοφορία του αίματός μας -γνωστό νομίζω σε όλους μας- είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας ολόκληρου του οργανισμού μας..
Υπάρχουν βότανα άραγε τα οποία βοηθούν και διατηρούν τη σωστή και υγιή αυτή κυκλοφορία;
και βέβαια υπάρχουν…
ένα τεράστιο φάσμα βοτάνων είναι στην διάθεσή μας ειδικά για την καλή υγεία και θεραπεία του κυκλοφορικού μας συστήματος….
ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: 
Ο κράταιγος….
το δεντρολίβανο.…και…

η λεβάντα….

στις αρχές του 1800 Αμερικανοί γιατροί άρχισαν να αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα που είχε ο κράταιγος στην θεραπεία προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος…. ο κράταιγος είναι από τα καλύτερα τονωτικά βότανα για το κυκλοφορικό σύστημα…..
καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από διάφορες βλάβες….
μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη….
ανακουφίζει από τον πόνο στο στήθος…..
τον κράταιγο μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε έγχυμα ή σε αφέψημα…..
Δείτε περισσότερα για τον Κράταιγο – το βότανο της καρδιάς!!
η λεβάντα είναι βότανο κατευναστικό και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε μπάνια….
σε μασάζ….
σε επαλείψεις….
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι της και το αιθέριό της τρίβοντας πονεμένα σημεία του σώματός μας…
το δε έγχυμά της είναι τονωτικότατο και άκρως απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας του κυκλοφορικού συστήματός μας……
Δείτε περισσότερα για την λεβάντα! 
το δεντρολίβανο ……”μύρισέ το και θα νοιώσεις νέος”…..
έλεγαν από πολύ παλιά…..
η “τετάρτη λιβανωτίς” του Διοσκουρίδη λοιπόν είναι -εκτός των πολλών άλλων ιδιοτήτων του- ένα από τα απαραίτητα βότανα αν θέλουμε να διατηρήσουμε υγιές το κυκλοφορικό μας σύστημα…
είναι τονωτικό των τριχοειδών αγγείων….
άριστο για την ανακούφιση των πονεμένων άκρων-δέκα σταγόνες στο νερό του μπάνιου μας είναι αρκετές για να ανακουφιστούν οι πόνοι….
ενώ μασάζ στις πονεμένες αρθρώσεις με λίγες σταγόνες από το λάδι του ανακατεμένες με αμυγδαλέλαιο φέρνουν αμέσως ανακούφιση….
το έγχυμά του -εκτός των άλλων ιδιοτήτων του-συμβάλει στην μείωση των ελεύθερων ριζών και στην βελτίωση της ροής του αίματος…..
Δείτε περισσότερα για το δεντρολίβανο και τις ιδιότητές του!
ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποτέ ότι τα βότανα είναι απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας μας
-η οποία είναι αναφαίρετο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμά μας- 
και
θα πρέπει να υπάρχουν πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μας-δεν θα σταματήσω να το τονίζω αυτό-…..
Δείτε μία καλή λίστα για παράδειγμα: Βότανα και έλαια, «πρώτης ανάγκης» και χρήσεις!!
Δείτε ακόμη: Η υγιεία είναι στο αίμα μας!
Βότανα που ρίχνουν την πίεση.
Τι είναι και πως κατεβάζουμε την πίεση μέσα σε 15 λεπτά…!
και: 17 ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς!
Το είδα: botanologia.blogspot.gr

ΘΥΜΑΡΙ!

Θυμάρι: εξολοθρεύει τα μικρόβια σε λιγότερο από μία ώρα!!


Θυμάρι: εξολοθρεύει τα μικρόβια σε λιγότερο από μία ώρα!!
Θυμάρι και αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βήχας, γρίπη, ενίσχυση των πνευμόνων και πολλές-πολλές άλλες παθήσεις”
έχει την δύναμη να εξολοθρεύει τα μικρόβια εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) λεπτών!!!!!!! 
οι κρητικοί από πολύ παλιά με θυμάρι έτριβαν τα ούλα τους για να θεραπεύσουν την ουλίτιδα…..
τα τελευταία χρόνια κλινικές μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει……
  • οι αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι όντως αποτελεσματικές για την οδοντική πλάκα…. την ουλίτιδα και την τερηδόνα….
  • γαργάρες με αφέψημα θυμαριού λοιπόν για την ουλίτιδα…..την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα….
  • ένα δυνατό αφέψημα θυμαριού στο μπάνιο μας είναι το άριστο γιατρικό για τους ρευματισμούς….
  • έγχυμα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τα φουσκώματα της κοιλιάς….να διευκολύνουμε την εντερική λειτουργία…
  • έγχυμα θυμαριού για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την πέψη και για να θεραπεύσουμε την γαστρεντερίτιδα…..
  • έγχυμα θυμαριού για τα κρυώματα της κοιλιάς…..για την διάρροια….για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου -την γνωστή μας σπαστική κολίτιδα
  • έγχυμα θυμαριού για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων….για την βρογχίτιδα….για την λαρυγγίτιδα….για την φαρυγγίτιδα….για την αμυγδαλίτιδα…..για τον κοκκύτη…την καταρροή….
  • έγχυμα θυμαριού για την τόνωση του οργανισμού μας και για την εξάλειψη….του άγχους….της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης….της κατάθλιψης…..της απάθειας….της αϋπνίας….
  • έγχυμα θυμαριού για την τόνωση και βελτίωση της μνήμης “βοηθάει να αναβιώσει και να ενισχυθεί το σώμα και το μυαλό” έλεγε ο Culpeper…..
  • επώδυνη εμμηνόρροια και κράμπες περιόδου; το έγχυμα θυμαριού είναι άριστο γιατρικό….
  • επιπεφυκίτιδα….τοποθετούμε κομπρέσες εμποτισμένες σε έγχυμα θυμαριού στο εξωτερικό (πάνω σε κλειστά βλέφαρα)του πάσχοντος ματιού για την θεραπεία της επιπεφυκίτιδας….
βάμμα θυμαριού….
  • για την διάρροια…
  • για τα κρυώματα της κοιλιάς….
  • σαν άριστο αποχρεμπτικό για τις λοιμώξεις του στήθους…..
  • για την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων…..
Δείτε: Πως φτιάχνουμε βάμμα με βότανα
σιρόπι θυμαριού…
Δείτε: Φτιάξε σπιτικό σιρόπι από βότανα!
και: Σιρόπι θυμαριού για απόχρεμψη, βήχα και πονόλαιμο!

κατάπλασμα θυμαριού….
  • για την επούλωση των πληγών-καταπολεμά την σήψη-…
  • για την δερματίτιδα….
  • για την ακμή….
  • για τους μώλωπες…
  • για την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων…..

thimari-idiotites
αιθέριο έλαιο θυμαριού….
η συμπυκνωμένη μορφή του βοτάνου…
εξαιρετικά ισχυρό με έντονες αντιβακτιριακές…αντισηπτικές….αντιμυκιτιακές ιδιότητες….
άριστο διεγερτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος
σε είκοσι ( 20 ) ml αμυγδαλέλαιο διαλύουμε δέκα ( 10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και κάνουμε εντριβές στον θώρακα….για…λοιμώξεις του θώρακα….γρίπη….κρυώματα….και αναπνευστικά προβλήματα….
σε είκοσι ( 20 ) ml αποσταγμένου νερού διαλύουμε δέκα (10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού…..και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές…..εκδορές….κοψίματα…καψίματα….γρατσουνιές….δερματίτιδα…έκζεμα και τσιμπήματα εντόμων….
ετοιμάζουμε μείγμα από πέντε ( 5 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού,πέντε ( 5 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και είκοσι πέντε ml αμυγδαλέλαιο….και κάνουμε μασάζ σε πονεμένους και κουρασμένους μύες….σε τραβήγματα μυών και στα μέρη του σώματος με ρευματικούς πόνους – ιδανικό γιατρικό για αυτές τις παθήσεις-….
χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο θυμαριού για την θεραπεία της παρωνυχίας (φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα νύχια και την διακρίνουμε σε οξεία και χρόνια) και της ονοχόλυσης (αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη του νυχιού) λόγω των ισχυρών αντιμυκητιακών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων…
το θυμάρι είναι ακόμα χρήσιμο για όλες τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών……
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
το θυμάρι είναι διεγερτικό της μήτρας για αυτό προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης…..
το αιθέριο έλαιο του είναι πάρα πολύ ισχυρό και δεν πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση του!!

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ο δεκάλογος υγείας για όσους είναι άνω των 65 ετών

Συμβουλές υγείας για μια καλύτερη ζωή μετά τα 65 περιέχονται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν».
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αποτελεί «ασπίδα» για τη θωράκιση της γενικότερης σωματικής τους υγείας, τονίζουν οι επιστήμονες και δίνουν δέκα χρήσιμες πληροφορίες σε άτομα άνω των 65 ετών που θέλουν να τρέφονται σωστά και με αυτό τον τρόπο να προλάβουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σάκχαρο, αύξηση της πίεσης ή να περιορίσουν τα συμπτώματά τους.
Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής:
1. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά
2. Πίνετε αρκετό νερό
3. Καταναλώνετε κάθε μέρα ποικιλία δημητριακών. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης
4. Προτιμάτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
5. Διατηρείτε φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος
6. Επιλέγετε άπαχο κρέας
7. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης
8. Καταναλώνετε συχνά ψάρια και θαλασσινά
9. Καταναλώνετε συχνά όσπρια
10. Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή
Άλλες χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τα ηλικιωμένα άτομα είναι:
  • Φροντίστε να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) καθημερινά και σε σταθερές ώρες.
  • Μην παραλείπετε το πρωινό.
  • Κάθε κύριο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πηγή δημητριακών, λαχανικών και φρούτων.
  • Εκτός από τα 3 κύρια γεύματα μπορείτε να καταναλώνετε ενδιάμεσα μικρογεύματα (π.χ., δεκατιανό, απογευματινό).
  • Για τα ενδιάμεσα μικρογεύματα επιλέγετε υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά. Η κατανάλωση ενός ενδιάμεσου μικρογεύματος χωρίς να πεινάτε, και ιδιαίτερα η επιλογή λιγότερο υγιεινών τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Είναι σημαντικό να γευματίζετε σε ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη και, αν είναι δυνατόν, μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους σας.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε τα γεύματα.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015



Ψευδάργυρος: Όσα δεν ξέρετε

Είναι ένα απαραίτητο μικροστοιχείο κάθε κυττάρου του ανθρώπινου οργανισμού, για το οποίο οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε σεχδόν τίποτα.
 
Ψευδάργυρος: Όσα δεν ξέρετε



 
Πού τον βρίσκουμε
Όταν ψάχνετε για πηγές ψευδαργύρου, πρέπει στρέφεστε σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη. Πρώτο στην λίστα είναι το μοσχάρι και τα προϊόντα του (αλλαντικά κ.λπ.). Ακολουθεί το λευκό κρέας όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, το αυγό και τα θαλασσινά. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά με τον φλοιό τους (ολικής άλεσης), όμως τα ποσά του εκεί είναι χαμηλότερα και η δυνατότητα απορρόφησης μικρότερη. Έχετε υπ’ όψιν ότι  ο οργανισμός μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει το μικροστοιχείο αυτό. Έτσι η επάρκεια του εξαρτάται από την διατροφή και μόνο.


Σε τι χρησιμεύει
Σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου στον οργανισμό μας εντοπίζονται στους μύες, τα οστά, τα νεφρά, το συκώτι, το πάγκρεας, τα μάτια και για τους άνδρες στον προστάτη. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του ψευδαργύρου, είναι η συμμετοχή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστατεύοντας μας από το κρύωμα και την γρίπη. Μάλιστα, μελέτες αποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση του επιταχύνει την ανάρρωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως την ξηρότητα του ανώτερου αναπνευστικού και τα στοματικά έλκη.


Προβλήματα από την έλλειψή του
Μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι το 43% των ανδρών και το 45% των γυναικών δεν καταφέρνει να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα ψευδαργύρου.  Όμως η ανεπαρκής πρόσληψη του μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Κατά την παιδική ηλικία, έχει συσχετισθεί με την καθυστέρηση της αύξησης του ύψους και του βάρους και της σεξουαλικής ωρίμανσης. Σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου αυξάνει την συχνότητα ιώσεων και λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα σε γυναίκες, φαίνεται ότι το 82% των εγκύων δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου ημερησίως, γεγονός που σχετίζεται με πρόωρους τοκετούς, επιπλοκές κατά τον τοκετό και χαμηλό βάρος του νεογνού κατά την γέννηση. Άξια λόγου είναι και η τριχόπτωση που προκαλείται σε όλους τους ενήλικες σε περιπτώσεις έλλειψης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η αναπλήρωση των κενών, αρκεί για την αντιμετώπιση των φαινομένων.


Ανεβάζει τη διάθεσή μας
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition φάνηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε γυναίκες συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του θυμού.


Μπορώ να πάρω συμπλήρωμα;
Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου είναι μία καλή λύση εφόσον δεν παίρνετε τις απαραίτητες ποσότητες από τη διατροφή σας. Σε περίπτωση λήψης συμπληρώματος ωστόσο είναι σκόπιμο να συμβουλεύεστε πάντα τον διαιτολόγο σας και να την πραγματοποιείτε για μικρό διάστημα. Κι αυτό γιατί υψηλές δόσεις ψευδαργύρου για μακρύ χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα χαλκού σε έναν οργανισμό. 50 mg ημερησίως θεωρούνται επαρκή και ασφαλή.


Σε συνεργασία με τον Γιάννη Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Τα σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη ψευδαργύρου

  Τα σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πολυτιμότερα μέταλλα που λαμβάνουμε από τις τροφές.
Αν και βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας, επιτελεί σημαντικότατες λειτουργίες. Χρειαζόμαστε μόλις οκτώ χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου σε καθημερινή βάση, γι' αυτό και η παραμικρή έλλειψη μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό, το μυϊκό σύστημα ή την όραση. Μερικές από τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή και το γιαούρτι.
Δείτε ποια είναι τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό σας είναι εξαιρετικά χαμηλά.
1. Συχνή δυσπεψία
Ο ψευδάργυρος βοηθά τα ένζυμα του στομάχου να διασπούν αποτελεσματικά τις τροφές. Παράλληλα, διευκολύνει τον οργανισμό μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε καθημερινά.
2. Μυϊκός πόνος
Η έλλειψη ψευδαργύρου επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Αν σας λείπει το μέταλλο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι πονάτε μετά τη γυμναστική ή ότι μια μελανιά δε φεύγει μετά από αρκετές ημέρες.
3. Εξασθένιση της όσφρησης ή της γεύσης
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σταδιακά και συχνά περνούν απαρατήρητα. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία των υποδοχέων της γεύσης και η αίσθηση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την όσφρηση.
4. Συχνά κρυολογήματα
Όπως και στην περίπτωση έλλειψης βιταμίνης C, η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοίμωξη.
5. Αύξηση βάρους
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το μέταλλο συμβάλλει στη διάσπαση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων αλλά και των λιπαρών.

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/316796-ta-simadia-pou-faneronoun-oti-exete-elleipsi-psevdargyrou#ixzz3PIhW7CZk

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Βιταμίνες: τί είναι, πώς λειτουργούν, σε ποιές τροφές περιέχονται. Πλήρης οδηγός.

Τι είναι οι βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και η λήψη τους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη λόγω του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει.
Πώς λειτουργούν
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμόύ. Μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των μακροδιατροφικών συστατικών (πρωτείνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) σε ενέργεια.
Πολύ σημαντικές είναι και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες πολλών βιταμινών οι οποίες ασκούν προστατευτική δράση έναντι των οξειδώσεων. Παράλληλα πολλές βιταμίνες είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει η απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου και του σιδήρου.


Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες


Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες A, D, E, & K οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε λιπαρές τροφές μια και είναι απαραίτητη η παρουσία λίπους προκειμένου να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύονται και κυρίως στο συκώτι όταν λαμβάνονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται. Οταν η πρόσληψη είναι πολύ μεγάλη οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και κυρίως οι Α και η D μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Μεγάλες δόσεις από αυτές τις βιταμίνες είναι τοξικές.
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες 
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και οι βιταμίνη C. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, σε σημαντικές ποσότητες και όταν αυτές λαμβάνονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται η περίσσεια αποβάλλεται στα ούρα. Για τη διατήρηση λοιπόν της καλής υγείας, θα πρέπει ο οργανισμός να λαμβάνει τακτικά επαρκείς ποσότητες από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. 
Πίνακας τροφών - Βιταμίνες
 
Ακόρεστα λιπαρά οξέα: Φυτικά έλαια και ηλιόσποροι.
Ασβέστιο: Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά με πράσινα φύλλα, οστρακοειδή και μελάσσα.
Βιοτίνη: Κρόκοι αυγών, συκώτι, μη-αποφλοιωμένο ρύζι, μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, σαρδέλες και όσπρια.
Βιοφλαβονοειδή: Εσπεριδοειδή φρούτα, μαύρες σταφίδες και buckwheat.
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή φρούτα, καρποί τριαντάφυλλου, κεράσια acerola, σπόροι alfalfa, βλαστάρια, cantaloupe, φράουλες, μπρόκολο, ντομάτα και πράσινες πιπεριές.
Βιταμίνη D: Σολομός, σαρδέλες, ρέγγες, μανιτάρια shiitake, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, κρόκοι αυγών και οργανικό κρέας.
Βιταμίνη Α: Συκώτι, αυγά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη Β-1: Μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, μελάσσα από blackstrap, μαύρο ρύζι, οργανικά κρέατα και κρέατα, ψάρι, πουλερικά, κρόκοι αυγών, όσπρια και καρύδια.
Βιταμίνη Β-12: Οργανικά κρέατα, ψάρια, χοιρινό, αυγά, τυρί, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη Β-2: Μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, μελάσσα από blackstrap, οργανικό κρέας, κρόκοι αυγών, όσπρια και καρύδια.
Βιταμίνη Β-6: Κρέατα και οργανικά κρέατα, πλήρη δημητριακά, μαγιά μπύρας, μελάσσα από blackstrap, σπόροι σιταριού, όσπρια και λαχανικά με πράσινα φύλλα.
Βιταμίνη Ε: Έλαια ψυχρής συμπίεσης, αυγά, φύτρα σιταριού, οργανικό κρέας, μελάσσα, γλυκοπατάτες και λαχανικά με φύλλα.
Βιταμίνη Κ: Λαχανικά με πράσινα φύλλα, κρόκοι αυγών, έλαιο safflower, μελάσσα από blackstrap, κουνουπίδι και σόγια.
Θείο: Ψάρια, κόκκινες καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι, αυγά, κρέας, λάχανο, βλαστάρια Βρυξελλών και ραπανάκια.
Ινοσιτόλη: Πλήρη δημητριακά, εσπεριδοειδή φρούτα, μαγιά μπύρας, μελάσσα, κρέας, πλήρες γάλα, καρύδια και λαχανικά.
Ιώδιο: Θαλασσινά, φύκια και ιωδισμένο αλάτι.
Κάλιο: Άπαχο κρέας, πλήρη δημητριακά, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια και ηλιόσποροι.
Κοβάλτιο: Οργανικό κρέας, στρείδια, μύδια, πουλερικά, πλήρες γάλα, πράσινα λαχανικά και φρούτα.
Λίπη: Βούτυρο, μαργαρίνη, φυτικά έλαια, λίπη κρεάτων, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια και σπόροι.
Μαγγάνιο: Πλήρη δημητριακά, λαχανικά με πράσινα φύλλα, όσπρια, καρύδια, ανανάς και κρόκοι αυγών.
Μαγνήσιο: Θαλασσινά, πλήρη δημητριακά, σκούρα πράσινα λαχανικά, μελάσσα και καρύδια.
Μόλυβδος: Όσπρια, πολύσπορα δημητριακά, πλήρες γάλα, νεφρά, συκώτι και σκούρα πράσινα λαχανικά.
Νάτριο: Θαλασσινά, επιτραπέζιο αλάτι, σκόνη ψησίματος, μαγειρική σόδα, σέλινο, επεξεργασμένες τροφές και προϊόντα πλήρους γάλακτος.
Νιασίνη: Άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, μαγιά μπύρας, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυστίκια και πίτουρο ρυζιού.
Πανγκαμικό οξύ (Pangamic acid): Μαγιά μπύρας, μισοψημένες μπριζόλες, μαύρο ρύζι, ηλιοτρόπιο, κολοκύθα και σπόροι σουσαμιού.
Παντοθενικό οξύ: Οργανικό κρέας, μαγιά μπύρας, κρόκοι αυγών, όσπρια, πλήρη δημητρακά, σπόροι σιταριού και σολομός.
Παρα-αμινο-βενζοικό οξύ (PABA): Οργανικό κρέας, σπόροι σιταριού, γιαούρτι, μελάσσα και λαχανικά με πράσινα φύλλα.
Πρωτείνες: Κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα σόγιας και πλήρη δημητριακά.
Σελήνιο: Τόνος, ρέγγα, μαγιά μπύρας, σπόροι σίτου, πίτουρο, πλήρη δημητριακά και σπόροι σουσαμιού.
Σίδηρος: Οργανικό κρέας και κρέας, αυγά, ψάρια, πουλερικά, μελάσσα από blackstrap, χυμός από κεράσια, πράσινα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα.
Υδατάνθρακες: Πλήρη δημητριακά, ζάχαρη, σιρόπι, μέλι, φρούτα και λαχανικά.
Φολικό οξύ: Λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, οργανικό κρέας, μαγιά μπύρας, ρίζες/βολβοί, πλήρη δημητριακά, στρείδια, σολομός και πλήρες γάλα.
Φώσφορος: Ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια και πολύσπορα δημητριακά.
Χαλκός: Οργανικό κρέας, θαλασσινά, καρύδια, όσπρια, μελάσσα και σταφίδες.
Χολίνη: Κρόκοι αυγών, οργανικό κρέας, μαγιά μπύρας, σπόροι σιταριού, σόγια, ψάρια και όσπρια.
Χρώμιο: Μέλι, σταφύλια, σταφίδες, αραβοσιτέλαιο, μύδια, πολύσπορα δημητριακά και μαγιά μπύρας.
Ψευδάργυρος: Σπόροι κολοκυθιού, ηλιόσποροι, θαλασσινά, οργανικό κρέας και κρέας, μανιτάρια, μαγιά μπύρας, σόγια, στρείδια, ρέγγες, αυγά και σπόροι σίτου.
Vitamin A:
Σημαντική για υγιή μάτια, δέρμα, μαλλιά, οστά, δόντια και μυϊκές μεμβράνες των αναπνευστικών, πεπτικών και ουροδόχων οδών.
Vitamin B1 (Thiamine):
Σημαντική για την απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, την διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού συστήματος και για διάφορες άλλες μεταβολικές λειτουργίες. Επίσης, είναι απαραίτητη για την φυσιολογική όρεξη και ανάπτυξη.
Vitamin B2 (Riboflavin):
Συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των ματιών και της εσωτερικής επένδυσης της μύτης και του λαιμού. Βοηθά επίσης, στο σχηματισμό των ενζύμων του συκωτιού και στη φυσιολογική λειτουργία του διανοητικού και μυϊκού συστήματος.
Vitamin B3 (Niacin or nicotinic acid):
Απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές. Απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του διανοητικού, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης. Βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των στεροϊδών. Είναι απαραίτητη για την καλή κυκλοφορία.
Vitamin B5 (Pantothenic acid):
Απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορμονών του αδένα αδρεναλίνης και στο μεταβολισμό χοληστερόλης και λιπαρών οξέων. Απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος και υγιές δέρμα. Θεωρείται από πολλούς σαν βιταμίνη "αντιστρες". Απαιτείται για το σχηματισμό αντισωμάτων, την επούλωση πληγών και την ομαλή ανάπτυξη.
Vitamin B6 (Pyridoxine):
Απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές. Σημαντική για τον μεταβολισμό του λίπους και των αμινοξέων. Απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη διατήρηση ισορροπίας υγρών, υγιούς νευρικού συστήματος και εγκεφαλικής λειτουργίας.
Vitamin B12 (Cyanocobalamin):
Ανάπλαση του μυελού των οστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σύνθεση του DNA και υγιές νευρικό σύστημα. Η έλλειψη της αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη αναιμία μεταξύ των ανθρώπων του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα δε σε αυτούς που είναι εντελώς χορτοφάγοι, καθόσον συναντάται μόνο σε ζωϊκές τροφές. Η προύπαρξη κακοήθους αναιμίας, που εμποδίζει την απορρόφησή της από τον οργανισμό, η χειρουργική αφαίρεση μέρους του στομάχου, ο ειλεός, ορισμένα βακτήρια που αναπτύσονται στο γαστρεντερικό σύστημα, η κακή διατροφή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων για τη θεραπεία των ελκωμάτων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλούν το ανωτέρω είδος αναιμίας. Επιβάλλεται η χορήγησή της από συμπληρώματα διατροφής ή ορισμένα δημητριακά στο κουτί των οποίων αναγράφεται η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη. Το 30 percent των ανθρώπων μετά τα 50 έτη, αρχίζει σταδιακά να χάνει μέρος από τα υγρά του στομάχου που βοηθούν στην απορρόφηση από τον οργανισμό των βιταμινών. Η βιταμίνη Β12 όμως και μάλιστα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, δεν επηρεάζεται από τα οξέα του στομάχου και απορροφάται από τον οργανισμό εύκολα. Εάν το 30 percent των ανθρώπων που έχουν μειωμένη ποσότητα υγρών στο στομάχι δεν πάρουν εγκαίρως βιταμίνη Β12, υπάρχει η περίπτωση να αναπτύξουν κάποιο είδος αναιμίας, κάποια νευρολογική ασθένεια ή να χάνουν σταδιακά τη μνήμη τους και να εμφανίσουν κάποια νόσο στο αίμα.
Vitamin B Complex:
Ομάδα βιταμινών "Β" απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών, των εντερικών μυών και του συκωτιού. Τα ανιβιοτικά, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά χάπια και κάποια φάρμακα αυξάνουν την ανάγκη γι' αυτές τις βιταμίνες.
Vitamin C:
Απαραίτητη για τη συντήρηση του κολλαγόνου, των οστών, των ούλων, των δοντιών και των τριχοειδών αγγείων. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκμετάλλευση του φυλικού οξέος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες-προστατεύει τις βιταμίνες Α και Ε. Συμμετέχει στην ανάπλαση των κυττάρων/ιστών. Βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ορμονών, του αδένα της αδρεναλίνης, στη συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.
Vitamin D:
Απαιτείται για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών, του δέρματος, της καρδιάς, των νεύρων και του θυροειδή.
Vitamin E:
Ισχυρό αντιοξειδωτικό, αποτρέπει την οξείδωση ορισμένων λιπών και βιταμινών. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θρόμβωσης του αίματος και στην ακεραιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού και του αναπαραγωγικού συστήματος και της υγιούς κατάστασης του δέρματος. Η D-άλφα τοκοφερόλη είναι η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Ε και κατακρατείται από τους ιστούς σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Vitamin K:
Βοηθά στην πήξη του αίματος και στην διατήρηση της υγείας των οστών.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Το Θαυματουργό βότανο που «Καθαρίζει» από τις χημειοθεραπείες ,σώζει το συκώτι και αλλα νοσήματα !


milk_thistle
Το Θαυματουργό βότανο που «Καθαρίζει» από τις χημειοθεραπείες ,σώζει το συκώτι και αλλα νοσήματα !
Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη και ονομάζετε Γαϊδουράγκαθο ή Silybum marianum .
Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στη προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του.
Χρησιμοποιείται ακόμα στη θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κύρωσης του ύπατος.
Χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και της χοληδόχου κύστης.
Είναι αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιείτε ακόμα σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στη καταρροή και στη πλευρίτιδα, αλλά και στη ψωρίαση.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική, η νευροπροστατευτική αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση λόγο της μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί.
Silybum marianum

Γαϊδουράγκαθο ή Silybum marianum για την Προστασία του Ήπατος και η αποκατάσταση του
Γαϊδουράγκαθο ἠ σιλυμαρίνη (silymarin) είναι η πιο ισχυρή προστατευτική για το ήπαρ ουσία που γνωρίζουμε. Η δράση της ανταγωνίζεται με τις τοξίνες του ήπατος συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των θανατηφόρων μανιταριών (της ισχυρότερης γνωστής τοξίνης του ήπατος). Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από μανιτάρια είναι αποτελεσματική μόνο με ενδοφλέβια χορήγηση της εν λόγω ουσίας. H σιλυμαρίνη μεταβάλλει τη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων εμποδίζοντας την κίνηση των τοξινών μέσα στο όργανο . Αυτή η μεταβολή (σταθεροποίηση) της μεμβράνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής και εκκαθαριστικής έναντι των ελευθέρων ριζών δράσης των ενεργών συστατικών του Γαϊδουράγκαθο .
Έχει αποδειχθεί ότι το Γαϊδουράγκαθο ή σιλυμαρίνη (silymarin) βελτιώνει την ανοσοποιητική δράση σε ασθενείς με κίρρωση [χρόνια ασθένεια του ήπατος με έλκη] . Επίσης, μετριάζει τα συμπτώματα των ηπατικών ασθενειών όπως τη ναυτία, την αδυναμία, την απώλεια όρεξης, την κόπωση και το άλγος.
Αυξάνει την αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ, καθώς διεγείρει τη σύνθεση των πρωτεϊνών . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα. Παρόλα αυτά, η σιλυμαρίνη δεν εμφανίζει διεγερτικές ιδιότητες σε περίπτωση κακοήθους ιστού του ήπατος.
Το Γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας και της αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, στην κίρρωση και την δηλητηρίαση του ήπατος, καθώς και στην ιογενή ηπατίτιδα.
Καθαρό συκώτι!
Θεωρείτε το καλύτερο βότανο αν θέλετε να προστατέψετε το συκώτι σας από κίρρωση και ηπατίτιδα. Ειδικά αν λαμβάνετε φάρμακα για διάφορες παθήσεις, των οποίων η διεργασία περνάει από το συκώτι και το κουράζουν, το γαιδουράγκαθο θα το βοηθήσει να ανταπεξέλθει ομαλά.

Το Αντιοξειδωτικό Γαϊδουράγκαθο
Το Γαϊδουράγκαθο ἠ σιλυμαρίνη (silymarin) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην αποτροπή της εξάντλησης της γλουταθειόνης στα ηπατικά κύτταρα . Η γλουταθειόνη ευθύνεται για την αποτοξίνωση από μια ευρεία σειρά φαρμάκων, χημικών ουσιών και ορμονών. Τα φλαβονοειδή του Γαϊδουράγκαθου συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της υπερβολικής ποσότητας υπεροξειδίων, περιορίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από αυτά. Επίσης, το Γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μαστικού ιστού από τις καταστρεπτικές ιδιότητες των ελεύθερων ριζών .

Το Γαϊδουράγκαθο για την Πέψη
Το Γαϊδουράγκαθο ή σιλυμαρίνη (silymarin) χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πέψης διότι προωθεί τη ροή της χολής από το ήπαρ, η οποία εν συνεχεία διασπά τα λίπη από τις τροφές. Επιπροσθέτως, η σιλυμαρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των χολόλιθων, καθώς έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής .

Το Αντιφλεγμονώδες Γαϊδουράγκαθο
Το Γαϊδουράγκαθο ἠ σιλυμαρίνη (silymarin) καταστέλλει τη δράση ορισμένων φλεγμονωδών ενζύμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Γαϊδουράγκαθο να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για φλεγμονώδεις παθολογίες του ήπατος, όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα .

Ψωρίαση και Γαϊδουράγκαθο

Το Γαϊδουράγκαθο ή σιλυμαρίνη (silymarin) προτιμάται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης λόγω της ιδιότητάς της να καταστέλλει τη σύνθεση των λευκοτριενίων ..τα λευκοτριένια έχουν την ικανότητα να προκαλούν φλεγμονή και να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία προστατεύοντας το ήπαρ από τις τοξίνες.

Γαιδουράγκαθο μετά τις χημειοθεραπείες!
Τι θα έπρεπε να πηγαίνουμε ως δώρο στους καρκινοπαθείς μετά από χημειοθεραπείες; Σίγουρα όχι χυμό που επιβαρύνει τους καρκινικούς δείκτες σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες! Αλλά γαιδουράγκαθο! Αφού ο ασθενής ανανήψει, ένα αφέψημα γαιδουράγκαθου του αποβάλει τις τοξίνες και την ακτινοβολία και καθαρίζει τον οργανισμό του δίνοντας του δύναμη. Ρωτήστε το γιατρό σας!

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Γαϊδουράγκαθο.

H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους, το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μαγειρεμένα έχουν γεύση σπανακιού.
Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν. Οι ψημένοι σπόροι του είναι υποκατάστατο του καφέ.
Ασφάλεια και προφυλάξεις
Έχουν παρατηρηθεί ήπια καθαρτικά συμπτώματα σε άτομα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες .Οι έγκυες και οι γυναίκες σε θηλασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Γαϊδουράγκαθο , καθώς δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την ασφάλειά του για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν συνιστάται σε παιδιά.
Γαιδουράγκαθο-Silybum marianum
Επιστημονική ονομασία: Σίλυβο το μαριανό- Silybum marianum/Cardus
Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).
Άλλα ονόματα: Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, κάρδος, σίλυβο.
Συγγενή είδη: Cnicus benedictus-αγιάγκαθο

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ατσάλινη υγεία με 10 καθημερινές τροφές


Ατσάλινη υγεία με 10 καθημερινές τροφές
Εάν, δεν τρώτε κρεμμύδι επειδή σας μυρίζει και δεν τρώτε, ούτε, τζατζίκι επειδή επίσης σας κακοφαίνεται το σκόρδο, τότε στερείτε από τον οργανισμό σας την ισχυρή δράση που έχουν το σκόρδο και το κρεμμύδι στην ισχύ του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Κάνετε, λοιπόν, τη σωστή επιλογή φέτος το χειμώνα και προστατέψτε τον εαυτό σας από ιώσεις και λοιμώξεις, ξεπερνώντας το μικρό εμπόδιο της κακοσμίας και ενισχύστε αποτελεσματικά την ασπίδα προστασίας του οργανισμού σας.
Αν δε, παρά τις προσπάθειές σας δεν καταφέρετε να εντάξετε στη διατροφή σας αυτές τις δυο παρεξηγημένες τροφές, παρακάτω υπάρχουν άλλες 8, που θα ενισχύσουν εξίσου την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα.
Ακολουθούν, λοιπόν, οι 10 τροφές, που θα κάνουν φέτος το χειμώνα, το σώμα σας, το πλέον «εχθρικό» περιβάλλον για ιούς και βακτήρια.

Σκόρδο
Το ιδιαίτερης γεύσης και ισχυρής έντασης σκόρδο, περιέχει ουσία (αλικίνη) που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι και τα αρμόδια για την προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η δράση του σκόρδου, όμως, απλώνεται και σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία ειδικεύονται στην καταπολέμηση ιών, βακτηρίων και μυκητιάσεων.
Έχει μάλιστα καταγραφεί η 100% επιτυχία του στην καταπολέμηση του ρινοϊού που ευθύνεται για το κρυολόγημα και άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως το σκόρδο απελευθερώνει τη μάχιμη αλικίνη όταν κόβεται, γι’ αυτό για καλύτερα αποτελέσματα, μαγειρέψτε ή καταναλώστε με όποιο τρόπο θέλετε, το σκόρδο 10 λεπτά, αφού θα το έχετε ψιλοκόψει.
Δείτε ακόμη: Τι συμβαίνει όταν τρως σκόρδο με άδειο στομάχι;
Τρώτε σκόρδο! Καταπολεμά ακόμη και την ανάπτυξη κακοηθων όγκων
Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!

Κρεμμύδι
Τα κρεμμύδια, περιέχουν και αυτά αλικίνη, όπως τα σκόρδα, και εκτός αυτής περιέχουν και την ουσία κερκετίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά τα φλέγματα στη μύτη και το στήθος και την ίδια στιγμή να ενισχύει και την ανοσοποιητική δράση του οργανισμού. Επιπλέον, η πικάντικη γεύση του κρεμμυδιού, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας εφίδρωση, η οποία, επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων το χειμώνα.
Η δε κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών λίγες ώρες, μετά τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, ενεργοποιεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση. Αν δεν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, ένας εναλλακτικός τρόπος να επωφεληθείτε από αυτά είναι να βάλετε μισό κρεμμύδι στο δωμάτιο σας το βράδυ, όσο κοιμάστε, και αυτό θα καταφέρει να απορροφήσει μερικά από τα αιωρούμενα βακτήρια και δυνητικά θα ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα της ίωσης.
Δείτε ακόμη: Κρεμμύδι, το ταπεινό, κατά ζαχάρου, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων πολλών.
Κόκκινα κρεμμύδια κατά της χοληστερίνης, υπέρ της καρδιάς

Πιπερόριζα
Η πικάντικη και ελαφρώς ξινή πιπερόριζα, μειώνει τα συμπτώματα του πυρετού, απαλύνει τον πονόλαιμο και προωθεί το βήχα που βοηθάει στην απομάκρυνση των φλεγμάτων από το αναπνευστικό σύστημα. Αντιφλεγμονώδη συστατικά που βρίσκονται στο τζίντζερ ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και ανοίγουν τα ιγμόρεια. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, σημαίνει περισσότερο οξυγόνο σε όλο το σώμα και έτσι, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τοξινών και των ιών που προκαλούν τις ασθένεις.
Το τζίντζερ, ακόμα, έχει δράση ενάντια στο στομαχόπονο, τη ναυτία και τους πονοκεφάλους. Το αφέψημα της πιπερόριζας, όταν νιώθετε τη γρίπη να σας ρίχνει στο κρεβάτι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε το σώμα να ανακάμψει.
Δείτε ακόμη: Ισχυρή θεραπεία για την γρίπη με μέλι, τζίντζερ και λεμόνι!
Μέλι και τζίντζερ: Εξολοθρεύουν τα βακτήρια αποτελεσματικότερα από τα αντιβιοτικά
Τζίντζερ – Ginger· 9 ανυπέρβλητοι λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας!

Πιπέρι καγιέν
Το πιπέρι καγιέν, όπως και όλη η οικογένεια των καυτερών πιπεριών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού στην καταπολέμηση ιώσεων και κρυολογημάτων, αυξάνοντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των ιστών.
Το καγιέν, ακόμα, είναι πλούσιο σε βήτα καροτένιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία επίσης ενισχύουν την ανοσοποιητική ασπίδα του οργανισμού. Ο δε, πικάντικος χαρακτήρας του πιπεριού ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, προκαλώντας εφίδρωση η οποία επίσης διεγείρει την «αμυντική» δραστηριότητα. Έχετε, τέλος, υπόψη πως όσο πιο φρέσκο το πιπέρι τόσο πιο αποτελεσματικό, αλλά και τόσο πιο δυνατό, γι΄αυτό να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες.
Δείτε: Πιπέρι καγιέν: Ένα θαυματουργό βότανο!
Βάμμα Καγιέν για τόνωση, καρδιοπάθειες, δυσπεψίες και εγκεφαλικά!

Κολοκύθι
Το κολοκύθι είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καροτένιου, το οποίο καροτένιο, μπορεί και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και προστατεύει και την υγεία της καρδιάς.
Το δε άλφα-καροτένιο επιβραδύνει τη γήρανση, ενώ στην κολοκύθα θα βρείτε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αυτών των θρεπτικών στοιχείων.
Δείτε: Η βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κάθε γνωστό ιό της ανθρωπότητας!

Κατσαρό λάχανο
Όπως τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το κατσαρό λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για τη δράση της όσον αφορά την αυξημένη παραγωγή των Β κυττάρων, τα οποία ουσιαστικά είναι τα λευκά αιμοσφαίρα που ειδικεύονται στην εξολόθρευση των βακτηρίων. Καταναλώστε το λάχανο είτε ωμό, είτε ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό και θα λάβετε όλα τα οφέλη των θρεπτικών του στοιχείων.
Δείτε ακόμη: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: πολύτιμα για τον οργανισμό μας!

υγιεία-5656+5652656
Εσπεριδοειδή
Συμπεριλάβετε στη χειμερινή διατροφή σας λίγο λεμόνι και θα κάνετε μεγάλο καλό στον εαυτό σας και την προστασία του οργανισμού σας από ιούς και λοιμώξεις. Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα όλων των εσπεριδοειδών, προφυλάσσει τον οργανισμό από τους ανεπιθύμητους εισβολείς και την αρνητική δράση αυτών στην υγεία σας.
Καταναλώνετε ιδανικά ολόκληρο το φρούτο, αλλιώς εναλλακτικά σε χυμό.
Δείτε: Φαρμακοτεχνικές συνταγές με τη χρήση εσπεριδοειδών
Λεμονόνερο ~ Απόλυτος σύμμαχος για την υγιεία
Γιατί Πρέπει να Πίνουμε το Πρωί Ζεστό Νερό με Λεμόνι!!!
Λεμόνι και καθαρισμός του εντέρου

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και, συγκεκριμένα, κατεχίνες, για τις οποίες, έρευνες έχουν δείξει την ισχυρή τους δράση απέναντι στη γρίπη και τις ιώσεις. Πίνετε ένα ζεστό πράσινο τσάι, όταν νιώθετε την υγεία σας σε κάμψη και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στη γρήγορη ανάρρωσή σας.
Δείτε: Πράσινο τσάι – Θεραπευτικές ιδιότητες.

Σούπα μίσο
Η ασιατικής προέλευσης σούπα μίσο είναι ουσιαστικά μια εναλλακτική χορτόσουπα, η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ενισχυτική δράση όσον αφορά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το μίσο είναι τροφή πλούσια σε ένζυμα και υγιή βακτήρια που μάχονται τις λοιμώξεις και φροντίζουν για την υγεία των κυττάρων. Συγκεκριμένα, η σούπα μίσο, φτιάχνεται με ένα κουταλάκι πάστας μίσο, διαλυμένο σε ένα μπωλ με ζεστό νερό. Καταναλώνετε τη σούπα κάθε φορά που παρατηρείτε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος και θα νιώσετε άμεσα καλύτερα και πιο δυνατοί.

10 οφέλη από μία και μόνο χούφτα αμύγδαλα

10 οφέλη από μία και μόνο χούφτα αμύγδαλα


τι χαρίζουμε στον οργανισμό μας αν προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή μιά χούφτα αμύγδαλα;
1) το 12% της ημερήσιας ανάγκης μας σε ασβέστιο…


2) το 14% της ημερήσιας ανάγκης μας σε φώσφορο…
δύο στοιχεία απαραίτητα στα δόντια και στα οστά μας…
δύο στοιχεία απαραίτητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης…
3) το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε βιταμίνη Ε…
μια βιταμίνη άκρως απαραίτητη για όλο τον οργανισμό…
4) μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών -μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει την ίδια ποσότητα πολυφαινολών με το πράσινο τσάι-
5) την καλύτερη πηγή μαγνησίου…

6) 3,5 γρ φυτικών ινών για να υποστηρίξουμε την σωστή λειτουργία της πέψης μας…
7) 6 γρ πρωτεΐνης για συναισθηματική πληρότητα…
8) 14mcg φολικού οξέως ένα στοιχείο απαραίτητο στην εγκυμοσύνη -και όχι μόνο – και σε όλες τις γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη καθώς ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη του εμβρύου…
9) υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά -τα λεγόμενα και καλά λιπαρά – και…
10) καθόλου χοληστερίνη…
παρατήρηση:
- τα αμύγδαλα μπορούμε να τα συνδυάσουμε άριστα με μέλι και κανέλα…
botanologia.blogspot.gr
www.proionta-tis-fisis.info

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

6 σούπερ σπόροι-πηγές υγείας για τη διατροφή σας

Είτε στα δημητριακά, είτε σε ποτά, είτε σε σαλάτες, οι σπόροι ταιριάζουν παντού, είναι υγιεινοί και σας επιφυλάσσουν μεγάλα οφέλη.

Τα τελευταία χρόνια, οι σπόροι στη διατροφή έχουν αποτελέσει τη νέα τάση κι ευτυχώς, τέτοιου είδους τάσεις είναι υγιεινές και ωφέλιμες για όποιον τις υιοθετεί.
Κι επειδή υπάρχουν διαφόρων ειδών σπόροι εκεί έξω, ίσως σας βοηθήσει να γνωρίζετε πώς σας ωφελεί ο καθένας και πού μπορείτε να τον προσθέσετε.
Σπόροι chia: για γερά κόκαλα
Βάλτε τους σπόρους chia σήμερα κιόλας στο πιάτο σας και λάβετε το απαραίτητο ασβέστιο που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, με 2 κουταλιές της σούπας να σας παρέχουν τόσο ασβέστιο, όσο μια φέτα τυριού τσένταρ. Αναμείξτε μισό φλιτζάνι σπόρους chia με 2 ½ φλιτζάνια γάλακτος αμυγδάλου, λίγη κανέλα και μέλι και βάλτε το ασβέστιο στη ζωή σας… αλλιώς. Διατροφική αξία: 138 θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας, 9 γραμμάρια λίπους, 10 γραμμάρια φυτικών ινών, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Σπόροι ροδιού: ιδανικοί για αδυνάτισμα
Οι χυμώδεις αυτοί σπόροι που προέρχονται από το αγαπημένο και τυχερό ρόδι, που ειδικά αυτές τις μέρες ταιριάζει πολύ στην ατμόσφαιρα Χριστουγέννων, είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το μεταβολισμό. Κι όσο πιο σωστά δουλεύει ο μεταβολισμός σας, τόσο πιο εύκολα χάνετε βάρος. Προσθέστε τους σπόρους του ροδιού στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας ή προτιμήστε τους με τον παραδοσιακό τρόπο: σκέτους. Διατροφική αξία: 36 θερμίδες ανά ¼ του φλιτζανιού, 1 γραμμάριο λίπους, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.
Σπόροι κάνναβης: τονώνουν τους μυς
Ανεβαίνοντας συνεχώς τα τελευταία χρόνια, οι σπόροι κάνναβης αποτελούν υπερτροφή και μάλιστα πλούσια σε πρωτεΐνη, περιέχοντας και τα 20 αμινοξέα, δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, στον οργανισμό σας. Η πρωτεΐνη, όπως είναι γνωστό, βοηθάει στο χτίσιμο των μυών, γι’ αυτό και πασπαλίζοντας σπόρους κάνναβης στο φαγητό σας ή στο ρόφημά σας μετά την άσκηση, βοηθάτε τους μυς σας να τονωθούν. Διατροφική αξία: 90 θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας, 6 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Σπόροι κολοκύθας: για να αποκτήσετε ενέργεια
Μπορεί εμείς να γνωρίζουμε τις φακές και το σπανάκι ως πηγές σιδήρου, αλλά και οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι στο σημαντικό αυτό μέταλλο, το οποίο μας βοηθάει να διατηρούμε τα επίπεδα ενέργειάς μας υψηλά. Αν δεν ξέρετε πώς να τους ενσωματώσετε στη διατροφή σας, φτιάξτε ένα γρήγορο σνακ με 1 φλιτζάνι σπόρους, τους οποίους θα ψήσετε στο φούρνο μαζί με μισή κουταλιά πάπρικα, σκόνη τσίλι και αλάτι. Διατροφική αξία: 158 θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας, 14 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 9 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Σουσάμι: για καλή… καρδιά
Το σουσάμι που συναντάμε στο ψωμί, τα κουλούρια, το παστέλι κ.ο.κ., περιέχει λινολενικό οξύ, το οποίο εντάσσεται στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Ψήστε το για πιο τραγανή υφή και γεύση και προσθέστε το στις σαλάτες σας. Διατροφική αξία: 103 θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας, 9 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Λιναρόσπορος: για προστασία από τον καρκίνο
Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο λιναρόσπορος ξέρουμε ότι κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει τις φλεγμονές που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες. Πέραν αυτών, οι λιγνάνες του έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, γι’ αυτό φροντίστε να τον βάλετε στη διατροφή σας καθημερινά, στα σπιτικά κέικ, τα μπισκότα, τις σαλάτες, το γιαούρτι κ.ο.κ. Διατροφική αξία: 110 θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας, 9 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015


12 θερμαντικά ροφήματα από όλο τον κόσμο


12 θερμαντικά ροφήματα από όλο τον κόσμο
Καθώς σε όλη την Ελλάδα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιά επιβάλλεται να ανατρέξουμε σε ροφήματα που θα μας ζεστάνουν.
Πέρα από το ζεστό καφέ, το γάλα, το τσάι του βουνού ή το χαμομήλι υπάρχουν και άλλα ροφήματα που είναι εμπνευσμένα από άλλες κουλτούρες και θα μπορούν να μας ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθούν δώδεκα ζεστά ροφήματα από όλο τον κόσμο, με ή χωρίς αλκοόλ:
1. Αίγυπτος: Σαλέπι
Το παραδοσιακό σαλέπι φτιάχνεται από τον αλεσμένο βολβό συγκεκριμένης ποικιλίας ορχιδέας. Η σκόνη ανακατεύεται με βρασμένο γάλα και ζάχαρη, ενώ το άμυλο από το σπόρο της ορχιδέας είναι αυτό που πήζει το ρόφημα. Το πλούσιο χορταστικό ρόφημα συνοδεύεται από κανέλα.(“Τροφή”: Έχω μία ένσταση όσον αφορά την καταγωγή του, θα επανέλθω λοιπόν στο θέμα, αφού το ερευνήσω περαιτέρω)
2. Νότια Ασία: Masala Chai
Masala-Chai-049
Το δυνατό ρόφημα masala chai περιλαμβάνει μαύρο τσάι, ζεστό γάλα και νερό, αρωματισμένο με μπαχαρικά όπως κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ και πιπέρι. Το masala chai πωλείται από υπαίθριες καντίνες στους σταθμούς των τρένων, που λέγονται chai wallah, ενώ ο κάθε παρασκευαστής προσθέτει τα δικά του αρωματικά, από μοσχοκάρυδο και βανίλια, μέχρι και γλυκάνισο.
3. Σουηδία: Glögg (Ζεστό κρασί με αρωματικά)
Glögg-26326521320
Το glögg είναι παραδοσιακό σουηδικό χριστουγεννιάτικο ρόφημα, που οι Σουηδοί το πίνουν το μήνα Δεκέμβριο και κυρίως την περίοδο των εορτών. Το glögg βγαίνει σε αλκοολούχες και μη εκδοχές και ουσιαστικά, πρόκειται για ζεστό γλυκό κρασί, αρωματισμένο με κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο και ενίοτε πορτοκάλι. Κάποιες φορές, πριν γεμίσει η κούπα από το κρασί, ρίχνουν μέσα σταφίδες και αμύγδαλα, που τρώγονται στο τέλος με κουτάλι, αφού καταναλωθεί το ρόφημα. Δείτε: Ζεστό Αρωματικό Κρασί για τον Χειμώνα!
4. Κόστα Ρίκα: Agua Dulce
Agua Dulce-5132416351
Το ρόφημα που εκπροσωπεί την Κόστα Ρίκα σε αυτή τη λίστα μεταφράζεται σε «γλυκό νερό» και είναι ακριβώς αυτό. Το ρόφημα που προτιμούν οι ντόπιοι για το πρωινό τους, απαιτεί καυτό νερό και ένα ζαχαροκάλαμο στην κούπα τους.
5. Ολλανδία: Anijsmelk
anijsmelk
Το εθνικό αφέψημα της Ολλανδίας, παραδοσιακά παρασκευαζόταν μουλιάζοντας σπόρους γλυκάνισου σε ζεστό γάλα. Σήμερα, ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής του περιλαμβάνει κύβους ζάχαρης από γλυκάνισο, που διαλύονται επίσης, σε ζεστό γάλα.
6. Αυστραλία: Wattlecino
Wattlecino
Ο σπόρος του εθνικού άνθους της Αυστραλίας που είναι η χρυσή μιμόζα, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός ακόμα ζεστού ροφήματος. Ο σπόρος αλέθεται και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται και ο αλεσμένος καφές. Οι Αυστραλοί μάλιστα εφηύραν τον καπουτσίνο από τους σπόρους της μιμόζας, ο οποίος είναι φυσικά ντεκαφεϊνέ, με ελαφριά γεύση από καρύδι.
7. Θιβέτ και Νεπάλ: Yak butter tea
Yak butter tea
Στη Στέγη του Κόσμου, οι ντόπιοι πίνουν τσάι βουτύρου που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Το μίγμα περιλαμβάνει μαύρο τσάι, γάλα και αλμυρό βούτυρο από την κατσίκα yak, ενώ σύμφωνα με τους Θιβετιανούς εξαιτίας του βουτύρου που περιέχει, το τσάι παρέχει σημαντικές ποσότητες ενέργειας, που απαιτούνται για το κρύο στην περιοχή και είναι ιδανικό για τα μεγάλα υψόμετρα.
8. Βολιβία: Api Morado ή Blanco
Api Morado ή Blanco
Το api morado είναι ένα μίγμα από κόκκινο καλαμπόκι και ανανά, συνοδεία αρωματικών όπως είναι η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Το ρόφημα είναι τόσο παχύρρευστο, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και με κουτάλι και συνήθως οι ντόπιοι το προτιμούν για το πρωινό τους γεύμα. Υπάρχει ακόμα και η λευκή εκδοχή του ροφήματος που φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, κανέλα και λευκό καλαμπόκι.
9. Ηνωμένο Βασίλειο: Hot Toddy
Hot Toddy
Η πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας για ζεστό ρόφημα περιέχει ουίσκι, λεμόνι, μαύρη ζάχαρη, μέλι και βραστό νερό. Η φήμη του hot toddy έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας που το εφηύρε και θεωρείται παγκοσμίως ιδανικό ρόφημα για… πριν τον ύπνο, ενώ πολλοί το προτείνουν και σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα.
10. Μαρόκο: Πράσινο τσάι μέντας
Μέντα-menta
Στο Μαρόκο, το πράσινο τσάι πίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θεωρείται κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, ενώ η προσφορά του τσαγιού στους επισκέπτες και τουρίστες γίνεται μέσω συγκεκριμένης τελετής. Φρέσκα φύλλα μέντας, πράσινο τσάι και ζάχαρη, ανακατεύονται πολλές φορές, με αποτέλεσμα κάθε φορά το τσάι να βγαίνει διαφορετικό. Το πρώτο φλιτζάνι είναι συχνά πολύ δυνατό και πικρό, ενώ στο δεύτερο φλιτζάνι, η έξτρα ζάχαρη και μέντα του δίνει τη γλυκιά και δροσερή αίσθηση, για την οποία έχει γίνει διάσημο και εκτός χώρας.
11. Μεξικό: Atole
Atole
Το παραδοσιακό ποτό του Μεξικού και της ευρύτερης Κεντρικής Αμερικής, έχει μακρά ιστορία και φτιάχνεται από πολτό καλαμποκιού, νερό, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Ανάλογα με το νερό που θα χρησιμοποιηθεί, το ρόφημα θυμίζει είτε χυλό είτε είναι πιο ελαφρύ και νερουλό. Το ρόφημα είναι εορταστικό και συνήθως σερβίρεται τα Χριστούγεννα και σε άλλες εθνικές γιορτές του Μεξικού.
Και τέλος…
12. Ισλανδία: Kúmenkaffi
Kúmenkaffi
Το kúmenkaffi από την Ισλανδία, είναι ουσιαστικά καφές στον οποίο έχουν προστεθεί σπόροι κύμινου, δίνοντάς του έτσι μια πιο πικάντικη γεύση. Το kúmenkaffi σερβίρεται συνήθως μετά από γεύμα, ενώ μερικές φορές συνδυάζεται και με κάποιου είδους ισλανδικό αλκοολούχο ποτό.
Δείτε ακόμη: Θερμαντικό ρόφημα για τα κρύα του Χειμώνα
Στην ενότητά μας “ροφήματα“, θα βρείτε αρκετές συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που τέρπουν και ωφελούν την υγιεία μας!!
Το είδα: www.agronews.gr
image_pdfimage_print
468 ad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...