Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ζούμπα, πιλάτες, στατικό ποδήλατο και πολεμικές τέχνες ή μήπως bodyweight training, σκοινάκι και διαλειμματική προπόνηση; Τα τελευταία 9 χρόνια το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine, ΑCSM) διεξάγει έρευνες μέσω ερωτηματολογίου στους ειδικούς του fitness διεθνώς, ζητώντας τους να προβλέψουν τις τάσεις στο fitness για την επόμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια να διακρίνει ανάμεσα σε περαστικές μόδες αλλά και δυναμικές νέες τάσεις που έρχονται για να μείνουν, όπως π.χ. η διαλειμματική προπόνηση. Στην έρευνα του ACSM για τα trends του 2015 ορισμένα είδη γυμναστικής, όπως το πιλάτες, η στατική ποδηλασία, οι προπονήσεις στο νερό, αλλά και η περσινή μόδα του online training, δεν κατάφεραν να ξαναμπούν στο top 20 βάσει των προβλέψεων των επαγγελματιών του fitness. Ας δούμε ποιες είναι οι τάσεις που πήραν τη θέση τους και οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν στον χώρο του fitness φέτος.

Bodyweight training 
Πρόκειται για την εκγύμναση με το βάρος του ίδιου του σώματος. Ξεχάστε τα βαράκια, τις μπάρες και οποιοδήποτε αξεσουάρ και μπείτε στην αίθουσα «χωρίς να πάρετε κάτι μαζί σας». Το «μενού» περιλαμβάνει: push ups, έλξεις, σανίδα (για τους κοιλιακούς), βαθιά καθίσματα κ.τ.λ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, το «bodyweight training» θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αθλητική «τρέλα» για το 2015. Βρίσκεται μάλιστα στην πρώτη θέση, έχοντας εκτοπίσει στη δεύτερη τη γνωστή και ιδιαίτερα αποτελεσματική διαλειμματική προπόνηση. Η εκγύμναση με το βάρος του ίδιου του σώματος εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά δημοφιλής, επειδή μπορεί να γίνει οπουδήποτε (δεν χρειάζονται π.χ. όργανα γυμναστηρίου), είναι οικονομική και αποτελεσματική.

Διαλειμματική προπόνηση 
Αδιαφιλονίκητο trend της περσινής σεζόν, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High-Intensity Interval Training, HIIT) έπεσε από την πρώτη θέση του top 20 για το 2014 στη δεύτερη θέση της κατάταξης για τις τάσεις του 2015. Εκτιμάται όμως ότι θα παραμείνει ιδιαίτερα δημοφιλής, μια και όπως φαίνεται δεν αποτελεί μια περαστική μόδα, αλλά μια τάση στο fitness η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Να θυμίσουμε ότι η HIIT συνίσταται σε εναλλαγή μικρής διάρκειας ασκήσεων υψηλής έντασης, όπου αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, με μικρές περιόδους ανάπαυσης. Συνήθως η μέση διάρκεια ενός προγράμματος δεν ξεπερνά τα 30΄.

Σκοινάκι, η τάση της χρονιάς 
Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων αναμένεται να γίνει η νέα μόδα του 2015. Οι λόγοι; Είναι απαιτητικό, αλλά και διασκεδαστικό, ενώ πολλοί νιώθουν και πάλι παιδιά όταν το χρησιμοποιούν. Ακόμη, είναι απολαυστικό, γίνεται σε συνδυασμό με δυνατή μουσική και οι καύσεις μπορούν να φτάσουν τις 600 θερμίδες σε μία ώρα εντατικής προπόνησης. Η μόδα του λεγόμενου punk rope μετρά ήδη πολλούς ένθερμους οπαδούς. Το σκοινάκι δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του ACSM, αποτελεί ωστόσο ένα δυναμικό αουτσάιντερ που βάζει φωτιά στον μεταβολισμό.

Hot barre 
Μετά τη hot yoga, που συνίσταται σε ασκήσεις γιόγκα σε μια αίθουσα με θερμοκρασία 40° C, το κλασικό μπαλέτο ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι και η μόδα του hot barre μετρά ήδη πολλούς φανατικούς οπαδούς στις Η.Π.Α. Περί τίνος πρόκειται; Είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων γιόγκα, μπαλέτου και πιλάτες που εκτελούνται με τη βοήθεια μιας μπάρας -όπως αυτή του κλασικού μπαλέτου-, η οποία προσφέρει σταθερότητα. Το πρόγραμμα εκτελείται σε έναν χώρο με θερμοκρασία 35° C. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος χορευτής για να παρακολουθήσει hot barre, αλλά πρέπει να έχει μαζί του ένα γιόγκα ματ, πετσέτα και νερό! H μόδα του hot barre δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του ACSM, αποτελεί ωστόσο μια νέα τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που εκτιμάται ότι σύντομα θα προσφέρεται σε στούντιο hot yoga, όπου υπάρχουν και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Strength training 
H μυϊκή ενδυνάμωση με τα αντίστοιχα προγράμματα με αντιστάσεις αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκγύμνασης, με τους άλλους δύο να είναι η αεροβική προπόνηση και οι ασκήσεις ευλυγισίας. Τα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης ωστόσο είναι τα μόνα από τα τρία που βρίσκονται στο top 10 του ACSM και για τα οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στα προγράμματα των γυμναστηρίων διεθνώς το 2015.

Treadmill workout 
Μετά τη στατική ποδηλασία υπό τους ήχους δυνατής μουσικής, πολλοί πιστεύουν ότι η εντατική προπόνηση στον διάδρομο του γυμναστηρίου θα αποτελέσει τη νέα τάση στη γυμναστική. Τι είναι η εντατική προπόνηση στον διάδρομο; Με απλά λόγια, όλη η προπόνηση γίνεται εν κινήσει πάνω στον διάδρομο του γυμναστηρίου τροποποιώντας ανάλογα την ταχύτητα και την κλίση του. Πολλοί πιστεύουν ότι τα λεγόμενα «treadmill workout» θα γίνουν μόδα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι στερούνται πρωτοτυπίας.

Γιόγκα, η διαχρονική 
Αποτελεί την πιο δημοφιλή εναλλακτική άσκηση, η οποία παραμένει σταθερά στο top 20 όλων των χρόνων επειδή φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή και μοντέρνα. Με άλλα λόγια, η γιόγκα διαρκώς εξελίσσεται, αποκτώντας νέα πρόσωπα και διαφορετικές μορφές (π.χ. power, hot, aerial). Μάλιστα, από τη δέκατη θέση στο περσινό top 10 του ACSM, η γιόγκα σκαρφάλωσε στην 7η θέση στις προβλέψεις των τάσεων για το 2015, αποδεικνύοντας ότι αυτή η μορφή ανατολικής φιλοσοφίας και άσκησης έχει βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στα δυτικά δεδομένα και να μας γίνει συνήθεια!

Group personal training 
Οι ομαδικές προσωπικές προπονήσεις, όπου ένας personal trainer προπονεί 2-3 άτομα, εκτιμάται ότι θα προτιμηθούν πολύ περισσότερο φέτος, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ, MSc, PgD, BSc, Medical/Clinical Cardiovascular Exercise Physiologist, Sports Medicine Specialist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...