Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΧΑΡΟΥΠΙΑ-ΧΑΡΟΥΠΙ-

Η Χαρουπιά είναι το δέντρο εργοστάσιο, είναι ο χαμένος ελληνικός θησαυρός

Χαρουπιά το δέντρο εργοστάσιο: Ο χαμένος ελληνικός θησαυρός

Χαρουπιά το δέντρο εργοστάσιο: Ο χαμένος ελληνικός θησαυρός
Η χαρουπιά ή Κερωνία η έλλοβος, είναι δέντρο μεγάλο που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 13 μέτρα. Βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, αλλά και καλλιεργείται σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν απομείνει πολλά δέντρα κυρίως για διακοσμητικούς λόγους. Περπατώντας πριν τα Χριστούγεννα επί της Θηβών, σκόνταψα σε αμάζευτα χαρουποκέρατα, και αυτό με έκανε να προσέξω τα πανύψηλα ξεχασμένα δέντρα, αμάζευτα και φορτωμένα με καρπούς.
Τα χαρούπια, οι καρποί του δέντρου είναι μακριά και στριφτά«φασόλια» πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα, που γίνονται καφέ και ξυλώδη όταν είναι ώριμα. Το εσωτερικό τους έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση και περιέχει πολλά σκληρά σπόρια.
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες κατατάσσονται σε δύο μεγάλες ομάδες: τα κοντοχάρουπα και τα μακροχάρουπα. Σημαντική όμως είναι η άγρια χαρουπιά (η κερωνία η έλλοβος), όπου οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ζάχαρη.
Άλλες ονομασίες: Κερωνιά, Ξυλοκερατιά, Κουντουριδιά, Ψωμί του Άγιου Ιωάννη,κ.ά.
Λατινικό όνομα: Ceratonia siliqua.
Οικογένεια: Φαβίδες ή Χεδρωπά (Leguminosae).
Άνθιση-συλλογή-χρησιμοποιούμενα μέρη: 
Τα άνθη βγαίνουν στα μέσα του φθινοπώρου όπου και συλλέγονται μαζί με τα φύλλα, και οι λοβοί στα τέλη Ιουλίου. Η συγκομιδή των καρπών της προηγούμενης χρονιάς στην αρχαιότητα ξεκινούσε με την εμφάνιση του αστερισμού του Κυνός, στα τέλη Ιουλίου. Το αλεσμένο περικάρπιο δίνει αλεύρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για ζωοτροφές αλλά και τους ανθρώπους, ενώ το ξύλο της είναι σκληρό και βαρύ, κατάλληλο για πολλές χρήσεις.
Τα πλούσια σε σάκχαρα χαρούπια σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως σαν ζωοτροφή και στη βιομηχανία. Οι καρποί της όμως υπήρξαν κάποτε πολύτιμοι και για τη διατροφή των ανθρώπων.
Διατροφική αξία
Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά, και τάισαν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Κι αυτό γιατί παρά την σκουρόχρωμη και ζαρωμένη σάρκα τους, περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, κ.ά. Δέντρο εργοστάσιο, που θυμόμαστε σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή είναι δυσεύρετη. 
Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη, και 6% λίπος. Επίσης περιέχουν βιταμίνες Α, και D,βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνη, κάλιομαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο, λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που ευθύνεται για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), ταννίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στηχοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον ακόμη 6 αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες.
Τα χαρούπια είναι και σήμερα χρήσιμα καθώς δεν περιέχουν γλουτένη, στην οποία πολλά άτομα είναι αλλεργικά. Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία γλυκών.
χαρουπιά 659+89+56598
Άλλες χρήσεις: 
Σαν σακχαρούχος καρπός μετά από ζύμωση και απόσταξη παρέχουν αλκοόλη σε ποσοστό 25%. Οι άγουροι λοβοί περιέχουν δεψικές και χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βαφή υφασμάτων. Οι σπόροι των χαρουπιών αποτελούν πολύτιμο βιομηχανικό υλικό. Από αυτούς εξάγεται κυτταρίνη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή φωτογραφικών πλακών, στη χαρτοβιομηχανία και αλλού.
Επίσης εξάγεται κόμμι χρήσιμο και τη βιομηχανία τροφίμων, και τη φαρμακευτική. Το κόμμι κυκλοφορεί σαν πρόσθετη ουσία για τα τρόφιμα με την επισήμανση (Ε 410) και χρησιμεύει σαν μέσο πήξης. Από το δέντρο εξάγονται βαφικές και κολλητικές ουσίες κατάλληλες για την βυρσοδεψία, την υφαντουργία και τη βιομηχανία χαρτιού, το έλαιο των καρπών χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία. Η χαρουπιά είναι είδος δασικό, γεωργικό, βιομηχανικό και καλωπιστικό. Το ξύλο της χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις, το καρδιόξυλό της στην επιπλοποιεία, και τη βαρελοποιεία, δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, ο φλοιός και τα φύλλα της χρησιμεύουν στη βαφική.
Στην Κύπρο που καλλιεργείται αδιάλειπτα, το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο, ολόκληρος καρπός, χαρουποπυρήνας, αλεσμένα, γόμα). Η χαρουπιά καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη εκτός από τα υγρά και τα άπορα, και μπορεί να αντέξει σε έκτακτες χαμηλές θερμοκρασίες 2o-3ο C κάτω από το μηδέν. Το δέντρο προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις γι’αυτό καλλιεργείται συχνότερα σε θερμές εύκρατες ζώνες. Οι σπόροι συγκομίζονται κατά τη θερινή περίοδο. Ένα ώριμο δέντρο που καλλιεργείται σε ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και γόνιμο έδαφος μπορεί να αποδώσει έως και 400 κιλά φασόλια. Η καρποφορία της αρχίζει συνήθως το 6-7 έτος και συνεχίζεται για πολλά χρόνια.
Στην Κύπρο σήμερα κυριαρχούν τρεις ποικιλίες της χαρουπιάς, η Τηλλυρίας, τα κουντούρκα και τα κουμπωτά. Στην Ανώγυρα λειτουργεί Μουσείο Παστελιού, με στόχο την παρουσίαση του παραδοσιακού παστελιού με βασικό συστατικό του το χυμό των χαρουπιών.
Η Χαρουπιά ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της. Από τη λέξη κεράτιον όπως ονομαζόταν από παλιά ο καρπός της καθιερώθηκε και η λέξη καράτι, όταν το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε σαν η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους.
χαρούπιαΣτη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν το τσάι από κοπανισμένα χαρούπια για τα παιδιά που έπασχαν από βρογχίτιδα ή κοκκίτη. Στους δύσκολους καιρούς πολύς κόσμος φούρνιζε τους σπόρους, τους άλεθαν και ανακάτευαν τη σκόνη με το λιγοστό αλεύρι για την παρασκευή του απαραίτητου για την οικογένεια ψωμιού, και ακόμη μ’αυτό το αλεύρι αντικαθιστούσαν τον καφέ.
Βράζοντας τα χαρούπια παρασκεύαζαν “χαρουπόμελο” το οποίο και χρησιμοποιούσαν σαν κύρια γλυκαντική ουσία.
Ο φλοιός του δέντρου έχει ισχυρή στυπτική δράση, και χρησιμοποιήθηκε πολύ στο παρελθόν για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του πεπτικού όπως διάρροια, δυσεντερία, στον ερεθισμό του στομάχου και στις αλλεργίες, τον επίμονο βήχα, τα κρυώματα και τον πονόλαιμο.
Οι χαρουπιές έχουν ιδιότητες που υποστηρίζουν με πολλούς τρόπους την υγεία. 
Τα χαρούπια αποσπώνται με τα χέρια ή με ραβδισμό από τα δέντρα και συγκεντρώνονται σε υπόστεγα ή σε ειδικούς κλιβάνους για να ξεραθούν και αποθηκεύονται. Η χαρουπιά προσβάλλεται από πολλά φυτικά παράσιτα και έντομα που η καταπολέμησή τους είναι αρκετά δύσκολη.
Οφέλη για την υγεία: 
Δρα ως στυπτικό, καταπραϋντικό, μαλακτικό και καθαρτικό. Βοηθά σε προβλήματα μειωμένης λίμπιντο και δρα κατά της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Βοηθά σε προβλήματα βρογχικού άσθματος. Ο πολτός του φρέσκου λοβού είναι ελαφρά ευκοίλιος, ενώ το αλεύρι από τους λοβούς θεραπεύει τη διάρροια, και ανακουφίζει σε ερεθισμούς της κοιλιάς. Σαν τσάι είναι καταπραϋντικό και μαλακτικό, επίσης στυπτικό. Αυτές οι δράσεις μοιάζουν αντιφατικές. Είναι όμως κλασικό χαρακτηριστικό της δράσης των φυτών όπου, τα μέρη τους επιδρούν διαφορετικά ανάλογα με το σημείο του φυτού και τον τρόπο παρασκευής τους. Οι σπόροι είναι στυπτικοί και καθαρτικοί. Ο φλοιός είναι έντονα στυπτικός. Χρήσιμα ακόμη θεωρούνται τα φύλλα και τα άνθη του φυτού, σε παθήσεις του φάρυγγα. Το αλεύρι χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών για τη σύσφιξη και την ανάπλαση του δέρματος.
Ιδέες 
Περιποίηση του δέρματος: Κάνει το δέρμα σφιχτό και στιλπνό, βοηθά στην ανόρθωση του γυναικείου στήθους. Βράζουμε ίση ποσότητα νερού και χαρουπιών (ποσότητα νερού που να σκεπάζει τα χαρούπια) για 30 λεπτά. Το φιλτράρουμε και κρατάμε το νερό. Πλενόμαστε, και λουζόμαστε με αυτό το νερό.
Χαρουπόμελο: Λέγεται το σιρόπι από χαρούπια. Χρησιμοποιείται εκτός από τα γλυκά, και σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Οι διαβητικοί δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν, αν και τα προϊόντα από το υπόλοιπο δέντρο τους ωφελούν.
Προοπτικές 
χαρουπιά!Αναδασώσεις: Η χαρουπιά είναι σπουδαίο διακοσμητικό φυτό. Είναι όμως ακόμη σπουδαιότερη σαν δασικό δέντρο. Εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με το πεύκο και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις. Και όσο και αν ο εμπορικός ρόλος της χαρουπιάς στις μέρες μας έχει υποβαθμιστεί, ο περιβαλλοντικός της ρόλος είναι σπουδαίος γιατί μπορεί να επιβιώνει σε άγονα και ξηρικά ασβεστολιθικά εδάφη. Πολλές περιοχές οφείλουν στη χαρουπιά το πράσινο χρώμα τους, ενώ συγχρόνως το πλούσιο ριζικό της σύστημα συγκρατεί και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Η χαρουπιά μπορεί να καλύψει εγκαταλελειμμένες ή άγονες και θαμνώδεις εκτάσεις, ακόμη και βραχώδη εδάφη. Οι αναδασώσεις στις εκτάσεις αυτές, μπορούν να σταματήσουν τις διαβρώσεις, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των περιοχών,να δώσουν νέες δυνατότητες και να κάνουν τα μέρη πιο ελκυστικά για τους επισκέπτες.
Το μεγαλύτερο μέρος της ψίχας των χαρουπιών που παράγονται σήμερα, χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Η αξία του σε αμυλαξία είναι μικρότερη όταν συγκριθεί με άλλες κτηνοτροφές (καλαμπόκι 780 μονάδες, κριθάρι 689 μονάδες και χαρούπι 500 μονάδες). Όμως η τιμή του το κάνει οικονομικότερη κτηνοτροφή, και όταν αναμιγνύεται με άλλες ζωοτροφές βελτιώνει τη γεύση τους με αποτέλεσμα να καταναλώνονται πιο ευχάριστα από τα ζώα. 
Διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτούν και προωθούν κατά καιρούς την επέκταση των φυτειών της χαρουπιάς. 
Τα χαρούπια είναι τροφή ικανοποιητικά θρεπτική αφού περιέχει μεγάλο αριθμό μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και πρωτεϊνών. Περιέχει ασβέστιο σε τριπλάσια αναλογία από τογάλα, (350 mg ανά 100 gr) σε σύγκριση με το γάλα (120 mg Ca ανά 100 gr), επίσης φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, πυρίτιο κ.ά.)
χαρούπι - παράγωγαΤο παραδοσιακό κρητικό χαρούπι αξιοποιείται ξανά από τη μονάδα *”Creta Carob” που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ρεθύμνου. Η επιχείρηση παίρνει τα χαρούπια από τους παραγωγούς της περιοχής και παράγει μια μεγάλη σειρά προϊόντων για την ανθρώπινη διατροφή: Χαρουπάλευρο, σιρόπι χαρουπιού, αλεσμένο χαρούπι για τσάι, υποκατάστατο του καφέ και του κακάο από επεξεργασμένη σκόνη χαρουπιού, παξιμάδια από χαρουπάλευρο. Τα προϊόντα κυκλοφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η τιμή τους για τον καταναλωτή είναι εξαιρετικά προσιτή.
Που τα βρίσκουμε;
Στο εμπόριο, θα βρούμε τα χαρούπια σε μορφή πλάκας, σκόνης ή σαν σιρόπι, και λόγω των χαμηλών θερμίδων, σε γλυκά να αντικαθιστούν τη σοκολάτα ή τη ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια στα καταστήματα με είδη φυσικής διατροφής έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους παράγωγα του χαρουπιού όπως το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο.
Ξεχασμένοι θησαυροί όπως το χαρούπι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να ενδιαφερθούμε να τους ψάξουμε…
ΠΗΓΗ  =  http://proionta-tis-fisis.com/haroupia-to-dentro-ergostasio-o-hamenos-ellinikos-thisavros/

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Σούπα με λαχανικά και πλιγούρι

Συντάκτης: Λορένα Μέμα, 29/11/2014
Τα οφέλη της σούπας τους χειμωνιάτικους μήνες είναι ότι χορταίνεις με λίγες θερμίδες,  έχει πολλές βιταμίνες  και μας βοηθάει να κρατήσουμε ενυδατωμένο το σώμα μας, κάτι πολύ σημαντικό για το χειμώνα. Η παρακάτω σούπα χάρη στα καρότα περιέχει καροτίνη, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, χάρη στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά!
Υλικά
4 μέτρια καρότα
2 μεγάλα κολοκύθια
1 μπουκέτο μπρόκολο
1 ματσάκι σέσκουλα
½ φλ. πλιγούρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  • Βράζουμε στην κατσαρόλα τα καρότα και τα κολοκύθια μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το νερό  και τα βάζουμε στο μουλτι μέχρι να πολτοποιηθούν.
  • Στο ίδιο νερό (που βράσαμε τα λαχανικά) βράζουμε το μπρόκολο και τα σέσκουλα για 5’ περίπου.
  • Ύστερα προσθέτουμε τα πολτοποιημένα καρότα και τα κολοκύθια μέσα στο νερό μαζί με το πλιγούρι.
  • Αλατίζουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Ελέγχουμε σταδιακά αν έχουν βράσει το μπρόκολο και τα σέσκουλα και αν έχει μαλακώσει το πλιγούρι.
  • Όταν η σούπα μας είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε ελαιόλαδο.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Άσκηση και κάψιμο λίπους : τι είναι η αερόβια άσκηση;

αερόβια άσκηση

Άσκηση και κάψιμο λίπους : τι είναι η αερόβια άσκηση;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αμερικανικού κολλεγίου Αθλητιατρικής, ένας πολύ καλός τρόπος μείωσης του βάρους και λίπους του σώματος των παχύσαρκων ατόμων που ξεκινούν πρόγραμμα διατροφής παράλληλα με άσκηση και είναι μη προπονημένα, είναι η αερόβια άσκηση:
Άσκηση και κάψιμο λίπους : Αερόβια άσκηση
Είναι ιδανικός τρόπος για καύση λίπους σε παχύσαρκα –υπέρβαρα μη προπονημένα άτομα, γιατί κατά την διάρκεια της άσκησης και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά από αυτήν υπάρχει αυξημένη λιπόλυση, αυξημένη δηλαδή παρουσία λιπαρών οξέων στο αίμα που κινητοποιούνται από το περιττό λίπος του σώματος και καίγονται για την παραγωγή ενεργείας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν ένα άτομο σε ηρεμία καίει περίπου 1 θερμίδα το λεπτό (1 kcal/min) και το 60-75% προέρχεται από καύσεις λίπους, σε ένα άτομο προπονημένο αερόβια περίπου το 75-100% θα προέρχεται από καύσεις λίπους. Αλλά και κατά την διάρκεια της ίδιας της αερόβιας άσκησης  χρησιμοποιείται περισσότερο λίπος από το ήδη αποθηκευμένο περιττό, με αποτέλεσμα το χάσιμο του βάρους, λίπους και πόντων.

Ποια είναι τα είδη αερόβιας άσκησης;
Η αερόβια άσκηση για παχύσαρκα μη προπονημένα άτομα δεν πρέπει να έχει πολλούς κραδασμούς, να είναι απλή και χωρίς σύνθετες κινήσεις για να μην υπάρχουν κίνδυνοι από πτώσεις και τραυματισμούς τόσο στους μυς, όσο στις αρθρώσεις και τα οστά. Ενδεικτικά θα μπορούσε να είναι : περπάτημα, ποδήλατο, διάδρομος, αεροπεριπατητής, κολύμπι, ποδήλατο, low/non impact aerobics, aqua aerobics, χορός και παρόμοιες ασκήσεις κατόπιν συνεννοήσεως με τον γυμναστή.

αερόβια άσκηση
Ποια πρέπει να είναι η ένταση της αερόβιας άσκησης;
Παραδοσιακά για την καύση περισσότερου λίπους χρησιμοποιείται αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης αλλά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, διότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα έντασης της άσκησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό λίπους που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό και είναι δυνατόν να φτάσει μέχρι το 90% της συνολικής δαπανώμενης ενέργειας. Παρόλα αυτά οι συνολικές θερμίδες που ξοδεύονται από τον οργανισμό είναι λιγότερες από ότι σε άσκηση μεγαλύτερης έντασης και πιο μικρής χρονικής διάρκειας, όπου καίγονται περισσότερες θερμίδες, αλλά ένα μικρότερο ποσοστό τους προέρχεται από τις λιποαποθήκες. Στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα μη προπονημένα άτομα, οι υψηλές εντάσεις άσκησης είναι ανέφικτες, γι’ αυτό και ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης σε μέτριο επίπεδο αλλά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, είναι προτιμότερο.

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια για την αερόβια άσκηση :
Ιδανικά, η διάρκεια της αερόβιας άσκησης πρέπει να είναι πάνω 20 λεπτά και μέχρι 60-90 λεπτά, δεδομένου του γεγονότος ότι τα αγύμναστα άτομα εξαντλούνται πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από τα προπονημένα. Ο ρυθμός της άσκησης είναι καλύτερα να είναι συνεχόμενος , με τις απαραίτητες μικρό-διακοπές για ενυδάτωση, αλλά και με εναλλαγές στις μυϊκές μονάδες, ώστε να γυμνάζονται όλοι οι μυς.

Ποια θεωρείται ιδανική συχνότητα αερόβιας άσκησης;
Ακριβώς επειδή η ένταση της αερόβιας άσκησης είναι καλό να είναι χαμηλή, η συχνότητα της πρέπει να είναι αυξημένη. Ιδανικά, ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο μπορεί να προπονείται έως και 2 φορές την ημέρα (παράδειγμα πρωί-απόγευμα), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνεται η καθημερινή άσκηση με ελάχιστη συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.
αερόβια άσκηση
Καύση θερμίδων και αερόβια άσκηση
Η μέση καύση θερμίδων είναι 300-500 Kcal σε 1 ή περισσότερες προπονήσεις/ημέρα ή αλλιώς 1000-2000  Kcal σε μοιρασμένες προπονήσεις / εβδομάδα.  Η κατανάλωση θερμίδων που είναι απαραίτητη για το χάσιμο του βάρους και του λίπους, μπορεί να γίνεται σε 1 ή καλύτερα, σε περισσότερες προπονήσεις μέσα στην διάρκεια της εβδομάδας. Τα περισσότερα σύγχρονα όργανα γυμναστικής δείχνουν την ακριβή καύση των θερμίδων.

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην καύση του λίπους από την αερόβια άσκηση;
Μετά από χρόνια και τακτική αερόβια άσκηση αυξάνεται ο αριθμός των μιτοχονδρίων και η πυκνότητα σε ένζυμα των κυττάρων του αερόβιου μεταβολισμού, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της αυθόρμητης-αυτόματης  λιπόλυσης από τον οργανισμό. Αυξάνεται επίσης η αιμάτωση των μυών που ασκούνται, κάτι που επίσης συντελεί στην λιπόλυση, ενώ η καύση του σωματικού περιττού λίπους γίνεται πια σε αρκετά μεγάλο βαθμό ακόμα και στην ηρεμία! Εξασκηθείτε λοιπόν με αερόβια άσκηση και δείτε το βάρος και το λίπος σας να μειώνονται σημαντικά.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διατροφή και υγεία: 10 ευεργετικά τρόφιμα που πρέπει να τρώμε

Διατροφή και υγεία: 10 ευεργετικά τρόφιμα που πρέπει να τρώμε!
Διατροφή και υγεία:
10 ευεργετικά τρόφιμα που πρέπει να τρώμε!

Διατροφή και υγεία:

Τα 10 ευεργετικά τρόφιμα

Σολομός : θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια ψάρια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ η περιεκτικότητα του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη τον κατατάσσει στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.
Γαλοπούλα : το κρέας της θεωρείται από τα πιο άπαχα και ταυτόχρονα ευεργετικά τρόφιμα  λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη και σε απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα. Συγκριτικά με το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα λευκά κρέατα, έχει την μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής.
Άπαχο βοδινό κρέας : πρόκειται για κόκκινο κρέας που εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιέχει και μεγάλα ποσά αιμικού σιδήρου, άμεσα απορροφήσιμα από τον οργανισμό. Σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος, αυτό το κομμάτι άπαχου βοδινού δεν έχει τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά. 1φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητο σε παιδιά, ηλικιωμένους και εγκύους.
Καυτερές πιπεριές : δεν είναι μόνο η γεύση και ιδιαίτερη σπιρτάδα που αποδίδουν στα φαγητά. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη που προκαλεί υπεραιμία και καλή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, ενώ αποδεδειγμένα η χρήση τους προκαλεί έντονο θερμικό αποτέλεσμα στο σώμα που είναι δυνατόν να αυξήσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις σε ένα μικρό ποσοστό. Περιέχουν επίσης το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Α, έχουν σημαντικά ποσά Καλίου, βιταμίνης C, Κ, Β6 ενώ είναι αποδεδειγμένη η αντιφλεγμονώδης δράση τους.
Αποβουτυρωμένο γάλα : πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει την δράση του γάλακτος στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Το γάλα,  όχι μόνο περιέχει ασβέστιο, αλλά με τα υπόλοιπα συστατικά του βοηθά τον οργανισμό να το απορροφήσει αποτελεσματικά. Εάν είναι αποβουτυρωμένο δεν θα περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων κακών λιπαρών. Καταναλώστε το σε καθημερινή βάση.
Πράσινο τσάι : περιέχει την τεΐνη του τσαγιού που είναι ουσία παρόμοια με την καφεΐνη με μια πιο ήπια αλλά παρατεταμένη δράση. Διεγείρει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που έχει επίδραση και στην μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας την σε μικρό όμως βαθμό. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες πολλών και διαφορετικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Καταναλώστε λογικές  ποσότητες σε καθημερινή βάση.
Σπανάκι : Φουλ σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες,  η αγαπημένη τροφή του Ποπάϋ μας προσδίδει πολύ λίγες θερμίδες αλλά πολύ μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Μια μερίδα σπανακιού περιέχει πάνω από το 60% της συνιστώμενης ποσότητες σε βιταμίνη Α και πάνω από το 200% σε βιταμίνη Κ.
Μπρόκολο : περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων και για αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα της διατροφής μας. Είναι πλούσιο σεασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α και C και σε φυτικές ίνες, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά του είναι αναρίθμητα.
Πράσινα φασολάκια : περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, φυτικού σιδήρου,  ασβεστίου, φυτικών ινών αλλά και πρωτεϊνών, ενώ έχουν πολύ λίγες θερμίδες και πολυακόρεστα «καλά» λιπαρά οξέα. Αν προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, τα πράσινα φασολάκια είναι από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε.
Βρώμη: είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και γι αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους χορτοφάγους. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Το σελήνιο είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για αυτό είναι κρίσιμη η πρόσληψη του από τις τροφές. Είναι πολύ ελαφριά σε βάρος και μια μεγάλη ποσότητα μας χορταίνει χωρίς να αποδίδει πολλές θερμίδες. Θεωρείται ιδανική τροφή για πρωινό.
Δείτε το σχετικό infographic
ευεργετικά τρόφιμα

Σ Α Λ Ε Π Ι !

Το σαλέπι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

σαλέπι
Φτιάχνεται από τις ρίζες και τους κονδύλους ενός φυτού που ήταν γνωστό για πολλούς αιώνες στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου από όπου και προήλθε, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula που είναι ένας τύπος Ορχιδέας). Στα παλαιά χρόνια του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο, βότανο δηλαδή που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά. Στην σημερινή εποχή, πίνεται ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες τους αναφέρθηκαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του σερνικοβότανου να τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα :
 σαλέπι
  • Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το σαλεπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.
  • Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς.
  • Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.
  • Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων.
  • Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.
  • Οι τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών όπως της κανέλας, του γαρύφαλλου, της πιπερόριζας, της βανίλιας.

 σαλέπι
Σαλέπι και θερμίδες

Το σαλεπι δεν έχει ιδιαίτερες θερμίδες. Το απλό σαλεπι χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 15 θερμίδες ανά μερίδα (1 κουταλάκι του γλυκού των 15 γραμμαρίων), ενώ αν είναι έτοιμη σκόνη αναμεμιγμένη με ζάχαρη, έχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα.

Τρόποι παρασκευής
Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα που πωλούν οι «σαλεπτζίδες». Το σαλεπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.
 σαλέπι
Είδη σαλεπιού
Στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε αυθεντικό σαλεπι Ιωαννίνων, το σαλεπι από την Πόλη με την αυθεντική πολίτικη συνταγή καθώς επίσης και το σαλεπι θαλάσσης που παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιών της Ισλανδίας.
Απολαύστε λοιπόν ένα μοναδικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγεστο και παράλληλα χορταστικό!

Σ Ι Δ Η Ρ Ο Σ ~

Οι 10 πλουσιότερες σε σίδηρο τροφές

Ο Ποπάι λαμβάνει το πολύτιμο αυτό μέταλλο, τον σίδηρο, από το σπανάκι και αποκτά αμέσως δύναμη. Αν, όμως, το σπανάκι δεν είναι και από τις αγαπημένες σας τροφές, δείτε τι άλλο μπορείτε να καταναλώσετε, ώστε να αυξήσετε την πρόσληψή του μέσω της διατροφής σας.
Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα, ο σίδηρος, είναι εξαιρετικά ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Μια μικρή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία (και κατά συνέπεια κούραση και αδυναμία), ενώ η χρόνια έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου.
Από την άλλη και η υπερβολή δεν κάνει καλό, αφού η υπερβάλλουσα λήψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή βλαβερών ελεύθερων ριζών και να επηρεάσει το μεταβολισμό, προκαλώντας ζημιά σε βασικά ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και το συκώτι. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την πρόσληψη σιδήρου, η υπερβολική δόση δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο και προκύπτει κυρίως μέσω συμπληρωμάτων – από τις φυσικές πηγές, όπως αυτές που αναφέρουμε παρακάτω δεν υπάρχει κίνδυνος.
Πρέπει ακόμη να θυμάστε πως αν και ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, όταν προέρχεται από φυτικές ρυθμίζεται καλύτερα από τον οργανισμό, προκαλώντας λιγότερη ζημιά στο σώμα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα είναι 18 mg και μπορείτε να τη φτάσετε, καταναλώνοντας συστηματικά τροφές από την παρακάτω λίστα, που υπόσχονται να τροφοδοτήσουν με αρκετό σίδηρο τον οργανισμό σας.
Αποξηραμένα βερίκοκα: Μπορούν να αποτελέσουν σνακ είτε μόνα τους, είτε να δώσουν γεύση και χρώμα μέσα στη σαλάτα, παρέχοντας στον οργανισμό μας βιταμίνη Α, κάλιο, αλλά και 7,5 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι, καλύπτοντας το 42% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Αποξηραμένα βότανα: Η χρήση τους για ιατρικούς λόγους είναι απεριόριστη και από τα θρεπτικά τους συστατικά δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και ο σίδηρος. Το αποξηραμένο θυμάρι περιέχει τον περισσότερο σίδηρο απ’ όλα, με 124 mg στα 100 γραμμάρια ή 3,7 mg ανά κουταλιά της σούπας (21% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), ενώ ακολουθεί ο αποξηραμένος μαϊντανός με 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά κουταλιά της σούπας, ο αποξηραμένος δυόσμος με 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά κουταλιά της σούπας και στη συνέχεια, η ρίγανη, το μαύρο πιπέρι, η μαντζουράνα, ο αποξηραμένος άνηθος, ο αποξηραμένος βασιλικός, το δενδρολίβανο κ.ά., που φτάνουν στο 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά κουταλιά.
Κακάο και σοκολάτα: Ευτυχώς για τους λάτρεις του γλυκού, η σοκολάτα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενα οφέλη, με τη μαύρη έκδοσή της να υπερτερεί έναντι της γάλακτος. Και ειδικά όσον αφορά το σίδηρο, η καθαρή σκόνη κακάο χωρίς λίπη, γάλα ή ζάχαρη είναι αυτή που παρέχει τον περισσότερο σίδηρο φτάνοντας τα 36 mg στα 100 γραμμ. ή 1,8 mg ανά κουταλιά σκόνης κακάο που αντιστοιχεί στο 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η σοκολάτα χωρίς γλυκαντικά που χρησιμοποιείται στα γλυκά περιέχει 17,4 mg σιδήρου στα 100 γραμμ. ή 23 mg ανά φλιτζάνι, ενώ οι γλυκές σοκολάτες γάλακτος μας παρέχουν περίπου 2,4 mg σιδήρου στα 100 γραμμ., δηλαδή περίπου 1 mg (6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) στα 40 γραμμάρια σοκολάτας.
Συκώτι: Αποτελεί μια πλούσια σε βιταμίνες τροφή και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το συνιστούσαν οι γιατροί σαν φάρμακο για την αναιμία και σαν συμπλήρωμα στις εγκυμονούσες. Συγκεκριμένα, το φουά γκρα περιέχει τον περισσότερο σίδηρο με 30,5 mg ανά 100 γραμμάρια ή 13,4 mg ανά μερίδα συκωτιού. Δεύτερο έρχεται το χοιρινό συκώτι με 17,9 mg στα 100 γραμμάρια ή 15,2 mg στα 85 γραμμάρια και ακολουθεί το συκώτι κοτόπουλου που φτάνει το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 100 γραμμάρια, το συκώτι γαλοπούλας (67% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), το συκώτι αρνιού (57% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) και το βοδινό συκώτι (36% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 100 γραμμάρια). Στρείδια, μύδια: Τα οστρακοειδή εν γένει μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμά, όσο και στον ατμό, τηγανητά ή σε σούπα, ενώ θεωρούνται και άκρως αφροδισιακή τροφή για όσους θέλουν να την προσθέσουν σε ένα ρομαντικό δείπνο. Έτσι, όχι μόνο θα απολαύσουν τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, αλλά θα αυξήσουν και την πρόσληψη σιδήρου σε σημαντικά ποσοστά, αφού τα έξι μετρίου μεγέθους στρείδια παρέχουν στον οργανισμό 5 mg σιδήρου (28% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) και τα μύδια 5,7 mg στα 85 γραμμάρια.
Πασατέμπος (σπόροι κολοκύθας): Δημοφιλείς στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ασία, οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν 20,7 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι (δηλαδή το 115% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) και 4,2 mg (23% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) σε περίπου 30 γραμμάρια σπόρων. Συν του ότι εκτός από το θέμα του σιδήρου, ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα που ευεργετούν την καρδιά, ενώ είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.Ταχίνι και σουσάμι: Το ταχίνι προέρχεται από το σουσάμι και τα δύο είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού προστατεύουν από τη δράση των ελεύθερων ριζών, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, ενώ είναι πλούσια σε σίδηρο. Το σουσάμι περιέχει 4,1 mg (23% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) στα 30 γραμμάρια, ενώ το ταχίνι παρέχει 1,3 mg σιδήρου (7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) σε μια κουταλιά της σούπας.
Χαβιάρι: Μάλλον το χαβιάρι δεν αποτελεί συχνά μέρος της διατροφής σας, παρ’ όλ’ αυτά όποτε έχετε την ευκαιρία να το φάτε, μην ξεχνάτε ότι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο ανά 30 γραμμάρια είναι 3,3 mg (19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) ή ανά κουταλιά της σούπας 1,9 mg. Λιαστή ντομάτα: Νόστιμη, λαχταριστή και ό,τι πρέπει για να εμπλουτίσετε το σάντουιτς ή την σάλτσα στα ζυμαρικά σας, η λιαστή ντομάτα αποτελεί επίσης μια από τις πλούσιες πηγές σιδήρου που δεν φανταζόσασταν. Ένα φλιτζάνι λιαστές ντομάτες θα σας χαρίσει 4,9 mg σιδήρου (27% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), ενώ ένα κομμάτι μονάχα περιέχει 0,2 mg, δηλαδή 1% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Ηλιόσπορος: Αποτελεί τη νούμερο 1 πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και καλή πηγή θειαμίνης και μαγνησίου. Ταυτόχρονα, ο σίδηρος που βρίσκουμε στον ηλιόσπορο φτάνει τα 7,4 mg ανά φλιτζάνι, καλύπτοντας το 41% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά!!!

Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά!!!

Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.
Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι
➜ Ενέργεια 89 θερμίδες
➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
➜ Ασβέστιο 64 mg
➜ Σίδηρος 1,34 mg
➜ Μαγνήσιο 14 mg
➜ Φώσφορος 110 mg
➜ Κάλιο 62 mg
➜ Νάτριο 17 mg
➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg
➜ Χαλκός 0,242 mg
➜ Μαγγάνιο 0,218 mg
➜ Σελήνιο 0,3 μg
➜ Θειαμίνη 0,183 mg
➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
➜ Νιασίνη 0,818 mg
➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg
➜ Φυλλικό οξύ 15 μg
➜ Βιταμίνη E 0,04 mg
Πώς μας ωφελεί το ταχίνι
– Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου
– Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού
– Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
– Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
– Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
onmed.gr

Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δε μαγειρευτούν σωστά

26/11/2014 13:00 Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δε μαγειρευτούν σωστά
Όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε, πρέπει να επιστρατεύουμε όλη την καλή διάθεση και το μεράκι μας και να μη βιαζόμαστε, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε ένα λαχταριστό πιάτο αλλά και για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιπλοκές.
Δείτε τρεις περιπτώσεις που η βιασύνη και η απροσεξία στο μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει στην τροφική δηλητηρίαση ή ακόμη και τον πρόωρο θάνατο.
- Κοτόπουλο
Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα πριν το αγοράσουμε. Πρόκειται για μια ομάδα βακτηρίων που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης. Έως και επτά ημέρες μετά την κατανάλωση του κοτόπουλου, τα βακτήρια μολύνουν τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και τάση προς έμετο. Η σαλμονέλα εξουδετερώνεται όταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται αρκετή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία και όταν πλένουμε καλά όλες τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τα σκεύη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.
Σχετικά άρθρα
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε το κοτόπουλο όταν είναι φρέσκο
Κοτόπουλο & τροφική δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξουμε
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε
- Κόκκινα φασόλια
Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνες. Συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και προστατεύουν την καρδιά. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες φυτοαιμοσυγκολλητίνης (phytohaemagglutinin), μιας φυσικής τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια και ισχυρό πόνο στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σχετικά άρθρα
Τα όσπρια μειώνουν σημαντικά την «κακή» χοληστερόλη
- Τόνος
Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει. Ο υδράργυρος «συσσωρεύεται» στα μεγάλα ψάρια καθώς αυτά τρώνε άλλα, μικρότερα. Δεδομένου ότι ο τόνος μπορεί να φτάσει τα 4,5 μέτρα μήκος, κατατάσσεται στα ψάρια με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της αρτηριακής πίεσης, τον έντονο πονοκέφαλο, τις μυϊκές συσπάσεις, την απώλεια συντονισμού και τη γενικευμένη αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή δεν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη τεχνική μαγειρέματος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 360 γραμμάρια ψάρια και θαλασσινά την εβδομάδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...