Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ!

Έρευνα: Το κόκκινο κρασί περιορίζει την πιθανότητα καρκίνου στο κεφάλι και τον λαιμό

  Έρευνα: Το κόκκινο κρασί περιορίζει την πιθανότητα καρκίνου στο κεφάλι και τον λαιμό
Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο έρχεται να τονώσει τη φήμη που έχει το κόκκινο κρασί για τις ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητές του λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχει.
Μέχρι σήμερα, βέβαια, αυτές οι ιδιότητες είχαν ούτως ή άλλως "εκθειαστεί" από όλους τους διατροφολόγους. Αλλά ο επικεφαλής της νέας έρευνας, καθηγητής Robert Sclafani και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς το αλκοόλ που περιέχει το κόκκινο κρασί και με την έρευνά του έρχεται να αποκαλύψει ακόμα ένα τρόπο που το κόκκινο κρασί μας προστατεύει.
Και αυτό επειδή αν και σπάνια (1 στις 350.000 περιπτώσεις) είναι δυνατό η κατανάλωση αλκοόλ να οδηγήσει σε αναιμία "Fanconi", έναν τύπο αναιμίας που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να επιδιορθώσει τους εγκάρσιους συνδέσμους του DNA.
Αυτή η αδυναμία οδηγεί στη συσσώρευση βλαβών στην έλικα του DNA, γεγονός που θέτει το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας και καρκίνων στο κεφάλι ή τον λαιμό. Τόσο ο καρκίνος που οφείλεται στο αλκοόλ όσο και η γενετική ανωμαλία από την αναιμία Fanconi λειτουργούν με τον ίδιο μηχανισμό: μεταβολίζοντας μερικώς την αλκοόλη.
Στα αρχικά στάδια του μεταβολισμού του αλκοόλ, το σώμα το μετατρέπει σε ακετυλο-αλδεΰδη, πριν το μετατρέψει σε οξικό οξύ χρησιμοποιώντας αφυδρογονάση αλδεΰδης (ALDH). Ωστόσο, η ακετυλο-αλδεΰδη είναι καρκινογόνος ουσία και παράγει εγκάρσιους συνδέσμους στο DNA, το οποίο θέτει τους ασθενείς με αναιμία Fanconi σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, επειδή το σώμα τους δεν είναι σε θέση να επισκευάσει τη βλάβη αυτή στο DNA.
Εάν το άτομο στερείται επίσης της ALDH, τότε ο κίνδυνος για καρκίνο είναι ακόμη υψηλότερος.
Έτσι, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού εμπεριέχει και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, όπως κάθε άλλο αλκοολούχο ποτό.
Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι από όλα τα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρασί είναι εκείνο που εμφανίζει την μικρότερη πιθανότητα να προκληθεί στο άτομο καρκίνος με αιτία το αλκοόλ.
Ο δρ Scalfani επισημαίνει σχετικά:
"Το αλκοόλ βομβαρδίζει τα γονίδιά σας (...) Το σώμα σας έχει τους τρόπους για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά με το υπερβολικό αλκοόλ τελικά κάποια βλάβη δεν θα επιδιορθωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι ένας παράγοντας για τον καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό. Η ρεσβερατρόλη εξαλείφει τα κύτταρα που έχουν βλάβη, έτσι ώστε να μην γίνουν καρκινικά. Το αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα και η ρεσβερατρόλη μειώνει τις επιπτώσεις".
Ο δρ Sclafani προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η ρεσβερατρόλη δεν είναι μια "μαγική" ουσία που ακυρώνει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από το αλκοόλ.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advances in Experimental Medicine and Biology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...