Πέμπτη 3 Απριλίου 2014


Ξηροί καρποί και υγεία

Ξηροί καρποί και υγεία
Πώς συμβάλουν οι ξηροί καρποί στην υγεία μας
Τα οφέλη στην υγεία μας από τους ξηρούς καρπούς
  • Συμβάλουν στη  μείωση της Χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητας τους σε κυρίως πολυακόρεστα λίπη αλλά και μονοακόρεστα
  • Ευεργετικοί στην δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, και φλεβίτιδα λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν
  • Προστατευτικοί κατά του καρκίνου λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Συμβολή στην αντρική γονιμότητα
Οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλουν θετικά σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή φτάνει να χρησιμοποιούνται στην σωστή ποσότητα και να αποφεύγονται οι βιομηχανοποιημένοι ξηροί καρποί που μπορεί να μαγειρεύονται σε κορεσμένα ή υδρογονοποιημένα λίπη που είναι υπεύθυνα για την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.  Η περιεκτικότητα σε λίπος των ξηρών καρπών πολλές φορές μπορεί να υπερβεί αυτό των λιπαρών κρεάτων.  Με την εξαίρεση όμως του ινδοκάρυδου και των σπόρων κοκουναριού (καθώς και του φοινικιού), οι υπόλοιποι ξηροί καρποί περιέχουν περισσότερα ακόρεστα λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη) που θεωρούνται ευεργετικά για την μείωση της χοληστερόλης και προστατευτικά για την καρδία.
Γενικά, οι ξηροί καρποί μπορούν να θεωρηθούν καλές πηγές πρωτεΐνης παρόλο που η πρωτεΐνη που περιέχουν δεν είναι συμπληρωμένη – «Ψηλής Βιολογικής Αξίας Πρωτεΐνης» αφού δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα (τα δομικά υλικά της πρωτεΐνης). Ο συνδυασμός τους με άλλες τροφές σε μια διατροφή με ποικιλία τροφών θα έχει σαν αποτέλεσμα μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς ελλείψεις.
Οι πλείστοι ξηροί καρποί περιέχουν Β-βιταμίνες εκτός από την βιταμίνη Β12 που βρίσκεται μόνο στις ζωικές τροφές. 
Η περιεκτικότητα τους σε φυτίνη και οξαλικό οξύ κάνει δυστυχώς δύσκολη την απορρόφησή ορισμένων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό, όπως το σίδηρο και το ασβέστιο.  Όμως, αν χρησιμοποιείτε τους ξηρούς καρπούς στο μαγείρεμα, τα οξέα αυτά διασπώνται και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα.  Επίσης, η κατανάλωση των ξηρών καρπών μαζί με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο, φράουλες, πιπέρι πράσινο) μπορεί να βελτιώσει την απορροφητικότητα του σιδήρου.
Ακόμα, όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε που είναι αντιοξειδωτική ουσία και προστατευτική για τις καρδιοπάθειες και καρκίνο.
Η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών διαφέρει ανάλογα με το είδος  σε ιχνοστοιχεία /μέταλλα όπως, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο.
Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και αλάτι πάλι διαφέρει ανάλογα με το είδος τους.

Θερμίδες ανά 100γρ
Αμύγδαλα
612kcal
Macadamias
748 kcal
Σπόροι Ηλιοτροπίου
581 kcal

Pecans
689 kcal
Brazil
682 kcal
Κάστανα
170 kcal
Σουσάμι
Ινδοκάρυδο
598 kcal
351 kcal
Χαλεπιανά
601 kcal
Κολοκυθόσποροι
569 kcal
Φιστίκια
564 kcal
Cashew nuts          
573 kcal
Καρύδια                 
688 kcal
Διαβάστε, επίσης,
www.emedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...