Φυτό πρώτων βοηθειών
Την αποκαλούν «φυτό της αθανασίας», έχει χαρακτηριστεί «φυτό των πρώτων βοηθειών» και θεωρείται ελιξήριο μακροζωίας, αν και η ονομασία της λέγεται ότι προέρχεται από την αραβική λέξη «alloeh», που σημαίνει «πικρή ουσία». Έρχεται από την Αφρική, θυμίζει κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και έχει συγγένεια με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Σήμερα, η αλόη φύεται στην Κούβα, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Αφρική και τα Κανάρια νησιά. Είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από νερό. Παρ’ όλο που υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, για θεραπευτικούς λόγους χρησιμοποιείται κατά βάση η «αλόη, η γνήσια» ή aloe vera, όπως είναι γνωστή. Η ιστορία της έχει της ρίζες της 5.000 χρόνια πίσω. Ο μύθος, μάλιστα, λέει ότι η αλόη αποτελούσε το μυστικό συστατικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας, ενώ ο έλληνας βοτανολόγος Διοσκουρίδης θεωρείται ότι σύστηνε την αλόη για προβλήματα πέψης, αλλά και σε ασθένειες των νεφρών και του δέρματος.

200 «µαγικά» συστατικά
Η αλόη περιέχει περισσότερα από 200 φυσικά συστατικά με φαρμακευτική δράση. Είναι πηγή βιταμινών C και E, β-καροτίνης (πρόδρομος της βιταμίνης Α) και βιταμινών του συμπλέγματος Β (π.χ. θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ), που συμβάλλουν στη εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, η παραγωγή των οποίων σχετίζεται με εκφυλιστικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης. Παράλληλα, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, καθώς και 20 αμινοξέα, απαραίτητα για τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Στη σύσταση της αλόης περιλαμβάνονται επίσης πεπτικά ένζυμα, που διαλύουν την τροφή και βοηθούν την πέψη, πολυσακχαρίτες με σημαντική συμβολή στην υγεία του πεπτικού μας σωλήνα, οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, και ανθρακινόνες, με παυσίπονες ιδιότητες και δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Η περιεκτικότητα της αλόης σε σαπωνίνες (αποτελούν το 3% του χυμού της) συνδέεται με ισχυρή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες, ενώ οι φυτικές στερόλες που περιέχει είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Τέλος, η αλόη είναι πηγή σαλικυλικού οξέος, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Χάρη στη συνέργεια όλων των συστατικών της, η αλόη διεισδύει στο δέρμα και το καθαρίζει, ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Παράλληλα, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ηρεμεί το νευρικό, ενώ αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Ποιους βοηθάει
Η αλόη δεν θεωρείται άδικα ένα από τα «μαγικά» φυτά της ιατρικής. Ενυδατώνει την επιδερμίδα, επιταχύνει την επούλωση από εγκαύματα, κοψίματα ή πληγές, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και διευκολύνει την ανάπλαση του δέρματος, ενώ βοηθάει σε περιπτώσεις δερματίτιδας. Παράλληλα, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, συντελεί στην καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και στην τροφοδοσία των ιστών από το αίμα, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση της συμβάλλει στην αποκατάσταση τραυμάτων και περιορίζει πόνους των αρθρώσεων. Συμβάλλει, επίσης, στην προστασία των νεφρών, αφού μεταξύ άλλων εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας, συστήνεται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας και βοηθάει άτομα με έλκος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες ασθένειες του πεπτικού σωλήνα. Επιπλέον, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και θεωρείται ότι, συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Στην αγορά
Η αλόη κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών σε μορφή τζελ, γαλακτώματος ή κρέμας, στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε αλόη σε κάψουλες, σε βάμμα ή σε πόσιμο τζελ, ενώ σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής κυκλοφορεί χυμός αλόης.

Φτιάξτε µόνοι σας
Μια γλάστρα με αλόη στη βεράντα σας θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Δεν έχετε παρά να κόψετε ένα από τα φύλλα της στη μέση και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο το φύλλο ή τον χυμό του. Διαβάστε ορισμένες εύκολες θεραπείες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.
  • Για εγκαύματα ή τσιμπήματα εντόμων
    Κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα στη μέση, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και τοποθετήστε το στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα. Επαναλάβετε 3-5 φορές την ημέρα. Οι ιδιότητες της αλόης βοηθούν στην περίπτωση ελαφρού εγκαύματος - σε πιο σοβαρές καταστάσεις η θεραπεία πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό.
  • Για κοψίματα
    Αφού καθαρίσετε την πληγή, βουτήξτε έναν επίδεσμο σε χυμό αλόης και βάλτε τον στην περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι να επουλωθεί η πληγή.
  • Για μελανιές
    Κόψτε ένα φύλλο, πλύντε το και δέστε το στο συγκεκριμένο σημείο. Επαναλάβετε 3-5 φορές την ημέρα.
  • Για εκζέματα
    Πίνετε καθημερινά 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης μέχρι να δείτε βελτίωση ή τοποθετήστε το φύλλο πάνω στο έκζεμα (όταν πρόκειται για ξηρό έκζεμα).
  • Για μύκητες
    Απλώστε τζελ αλόης στην περιοχή και τυλίξτε με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι να υποχωρήσει η μόλυνση.
  • Για τη δυσκοιλιότητα
    Δοκιμάστε να πιείτε χυμό αλόης. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 20 ml την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε 50-200 mg (1-2 κάψουλες) την ημέρα για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 10 ημέρες ή να επιλέξετε βάμμα αλόης, ρίχνοντας 30-40 σταγόνες σε 1/2 ποτήρι νερό κάθε βράδυ.
  • Για καούρες
    1-2 κουταλιές από χυμό αλόης την ημέρα βοηθούν την πέψη.
  • Για τόνωση
    Ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλόη για να τονώσετε τον οργανισμό σας. Κόψτε ένα φύλλο στη μέση και πάρτε 2 κουταλιές από το τζελ του, τις οποίες στη συνέχεια θα ρίξετε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό ή με χυμό. Πιείτε το 3 φορές την ημέρα.
TIP
Nα θυμάστε
Πέρα από κάποιους αλλεργικούς στο φυτό της αλόης, η τοπική εφαρμογή δεν έχει καμία άλλη αντένδειξη. Τη λήψη της πρέπει να αποφεύγουν, ωστόσο, οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 10 ετών.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό, και την κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό.