Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Α Μ Υ Γ Δ Α Λ Α!

  θρεπτικά, νόστιμα και με πολλές χρήσεις


Γνωρίζετε πόσο ευεργετικά για την υγεία μας είναι τα αμύγδαλα; Είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Επίσης είναι νόστιμα και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους.
Με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλά ακόμη σημαντικά συστατικά, τα αμύγδαλα αποτελούν ένα σνακ-θησαυρό!
Ωφέλιμα για την υγεία
1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Όσοι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς πέντε φορές την εβδομάδα, έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μελέτες.
2. Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη
Τα αμύγδαλα έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με κλινικές μελέτες.
3. Προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών από βλάβες
Έχει βρεθεί ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη φλούδα των αμυγδάλων, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων (έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts) .
4. Τα αμύγδαλα βοηθούν στην οικοδόμηση γερών οστών και δοντιών
Ο φώσφορος στα αμύγδαλα, βοηθά στα γερά και υγιή δόντια και οστά.
5. Παρέχουν υγιή λίπη και βοηθούν στην απώλεια βάρους
Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, έχει βρεθεί πως όσοι έτρωγαν περισσότερους, ήταν πιο λεπτοί κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν κατανάλωναν σχεδόν ποτέ.
Επίσης, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος από ό, τι εκείνοι που δεν έτρωγαν ποτέ ή έτρωγαν σπάνια, έδειξε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 8865 ενήλικες.
6. Τα αμύγδαλα εμποδίζουν την αύξηση του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης μετά τα γεύματα.
7. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα αμύγδαλα περιέχουν ριβοφλαβίνη και L-καρνιτίνη, θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.
8. Βοηθούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
Τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην αύξηση του πνευματικού μας επιπέδου και στη μακροζωία.
9. Είναι αλκαλικά: Τα αμύγδαλα είναι οι μόνοι ξηροί καρποί και μία από τις λίγες πρωτεΐνες, που είναι αλκαλικές. Όταν το σώμα σας δεν είναι αρκετά αλκαλικό, υπάρχει κίνδυνος οστεοπόρωσης, κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένης ενέργειας και αύξησης του σωματικού βάρους
10.Βοηθούν στο αδυνατισμα.Σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αμύγδαλα, σε μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνα που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα, αλλά αντί για αμύγδαλα κατανάλωναν ένα σνακ με υδατάνθρακες, όπως κράκερς.
Μάθετε ακόμη…
• Τα αμύγδαλα είναι πυρηνόκαρπα, όπως τα κεράσια, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα.
• Από την αρχαία Αίγυπτο έως τη σύγχρονη εποχή, τα αμύγδαλα είναι δημοφιλή στην παρασκευή λοσιόν και κρεμών.
Η διατροφική τους αξία
• Τα αμύγδαλα περιέχουν κατά 13% πρωτεΐνη.
• Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
• Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
• Μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών, με μία μερίδα μπρόκολο.
• Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Ε, με περίπου το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης μας ανά περίπου 30 γρ.
• Περιέχουν τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά και δεν έχουν χοληστερόλη.
• ¼ του φλιτζανιού αμύγδαλα, περιέχει περίπου 18 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 11 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα λίπη.
• 20-25 αμύγδαλα περιέχουν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα.
Η... ιστορία
Τα αμύγδαλα πιστεύεται ότι προήλθαν από τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Έχουν αναφερθεί σε πολλά ιστορικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένης και της Αγίας Γραφής.
Η αμυγδαλιά είναι ένα από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν, καθώς τα άγρια αμύγδαλα παράγουν κυάνιο και είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία μας.
Πώς να τα αποθηκεύετε
Κρατήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο, για να μην ξεραθούν. Είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε σε ένα σκοτεινό, δροσερό περιβάλλον, όπως το ψυγείο, όπου μπορούν να μείνουν φρέσκα έως και για δύο χρόνια. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, παγώστε τα σε αεροστεγή δοχεία.
Συμβουλές για τη χρήση και την κατανάλωσή τους
1. Πώς να επωφεληθείτε από τη διατροφική τους αξία: Τα αμύγδαλα μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και να «δυσκολεύουν» το πάγκρεας. Όπως και όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν φυτικό οξύ που δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης. Για να προσλάβετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, είναι καλύτερο να τα μουλιάσετε ή να τα ψήσετε πριν τα καταναλώσετε. Το μούλιασμα, επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να απελευθερωθούν.
2. Το αλεύρι αμυγδάλου είναι χωρίς γλουτένη και ιδανικό για μαγείρεμα και ψήσιμο.
3. Το γάλα αμυγδάλου με την ήπια γεύση του, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για εκείνους που δεν πρέπει να τρώνε γαλακτοκομικά.
4. Να τρώτε τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους, καθώς περιέχει περισσότερα από 20 φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά.
5. Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό για το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς έχει υψηλό σημείο καπνού.
6. Χρήση του στην επιδερμίδα και τα μαλλιά: Είναι τόσο απαλό και ενυδατικό, που μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και για τα μωρά.

clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...