Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ!!! ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ!!

Η αφυδάτωση μειώνει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης

«Πιες νερό να έχεις το κεφάλι σου γερό». Τη λαϊκή θυμοσοφία έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικές μελέτες, οι οποίες συνδέουν άμεσα την αφυδάτωση με μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσης σε ενήλικες αλλά και παιδιά.
Πρόσφατα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, συγκέντρωσε τα δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην αφυδάτωση και τις νοητικές λειτουργίες και επιβεβαίωσαν ότι, ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1% έως 2% του βάρους του σώματος) έχει αρνητικές συνέπειες σε νοητικές λειτουργίες.
Συγκεκριμένα έχει φανεί ότι, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα προσοχής και ορισμένες ψυχοσωματικές δεξιότητες, όπως είναι ο χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα και η βραχυχρόνια μνήμη, ενώ «βλάπτει» σοβαρά την αντίληψη του ίδιου του ατόμου για την ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσής του.
Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι, εκτός από τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που αναμφισβήτητα αποτελούν ομάδες περισσότερο ευάλωτες στην αφυδάτωση, και οι νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο έκπτωσης ορισμένων νοητικών λειτουργιών λόγω της αφυδάτωσης.
Για του λόγου το αληθές η μελέτη διαπιστώνει ότι η ελλιπής ή περιστασιακή πρόσληψη νερού από υγιείς ενήλικες, οι οποίοι εργαζονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή ασκούν επαγγέλματα με μεγάλη σωματική καταπόνηση, αναπληρώνει μόνο τα δύο τρίτα της απώλειας των συνολικών υγρών του οργανισμού.
Ειδικά για τα παιδιά η μελέτη υπογραμμίζει ότι ενέργειες για την πρόσθετη ενυδάτωση των μαθητών σε σχολεία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των μαθητών και της τόνωση της συμμετοχής τους στη διδακτική διαδικασία.
Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι, αν και μεγάλου βαθμού αφυδάτωση (απώλεια >5% του βάρους σώματος) είναι σπάνια στον γενικό πληθυσμό, η κατάσταση ήπιας ή μέτριας αφυδάτωσης μπορεί να προκύψει εύκολα. Ανεξάρτητα δε από το πόσο ήπια είναι, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές ικανότητες και να εμπλακεί στην απόδοση κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που εμπλέκονται με την εργασία ή το διάβασμα, αλλά ακόμα και με την οδήγηση και οι οποίες απαιτούν τη χρήση συγκεκριμένων νοητικών δεξιοτήτων.
Ξέρατε ότι:
Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, οι ενήλικες άντρες χρειάζονται περίπου 2,5 λίτρα, και οι γυναίκες περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα; Τα στερεά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προσφέρουν περίπου το 20% του νερού που προσλαμβάνουμε καθημερινά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος που χρειαζόμαστε (80% περίπου) προέρχεται από το πόσιμο νερό αλλά και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά.
Πηγές:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pu bmed/22855911
http://www. europeanhydrationinstitute. org/
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...