Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δέκα βότανα κατά του άσθματος

Συνταγές από τη φύση, δοκιμασμένες στη διάρκεια του χρόνου, προτείνουν οι βοτανολόγοι και η λαϊκή ιατρική για την καταπολέμηση του άσθματος.
Δεκάδες είναι τα βότανα που θεωρούνται ευεργετικά για το αναπνευστικό σύστημα. Το άρθρο που βρήκαμε στο «Εθνος - Υγεία», παρουσιάζει δέκα από τα σημαντικότερα τα οποία μπορεί να βρει οποιοσδήποτε εύκολα στη φύση.

Καρότο
Περίφημο φάρμακο της λαϊκής ιατρικής κατά του άσθματος θεωρείται το αφέψημα των κίτρινων καρότων, το οποίο χρησιμοποιείται και κατά του ίκτερου. Το αφέψημα της ρίζας των καρότων συστήνεται από τους βοτανολόγους κατά του βήχα των παιδιών και όσων πάσχουν από φυματίωση. Το καρότο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και άλλα ανόργανα στοιχεία, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες C, Β1, Β2 και προβιταμίνη Α.

Ενα φυτό, πλούσιο σε θεραπευτικές ιδιότητες, που μεταξύ άλλων βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το δενδρολίβανο. Το βότανο χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κατάρρου των πνευμόνων, ενώ τα άνθη και τα φύλλα του θεωρούνται ευεργετικά σε περιπτώσεις άσθματος και κοκίτη.

Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι έχει ευνοϊκή επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα και ανακουφίζει με αξιοσημείωτα αποτελέσματα από το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα και τη βρογχίτιδα. Είναι γνωστό από τους ομηρικούς χρόνους και περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, φθόριο, ιώδιο, σάκχαρα, φλαβόνες και ένζυμα.

Παπαρούνα
Οι βοτανολόγοι θεωρούν ότι το σιρόπι που παρασκευάζεται από τα άνθη της παπαρούνας είναι μαλακτικό και καταπραϋντικό του βήχα. Λιγότερο αποτελεσματικό αλλά με παρόμοια αποτελέσματα είναι, κατά τους ίδιους, και το έγχυμα που παρασκευάζεται από 5-10 γραμμάρια ανθέων του φυτού σε 1 λίτρο νερού. Φάρμακο που καταπραΰνει τις ασθματικές κρίσεις είναι το αφέψημα που φτιάχνεται από 12 κεφάλια σπερματοθηκών, μια χούφτα κριθαριού και λίγη γλυκόριζα με 1,5 λίτρο νερό που θα βράσουν ώσπου να μείνουν 1250 γραμμάρια.

Αποχρεμπτική και ευεργετική, σύμφωνα με τους βοτανολόγους, είναι η μαντζουράνα για τον νευρικό βήχα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα, ενώ γενικότερα ενισχύει τον οργανισμό στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, κατά του βήχα και του κοκίτη συστήνονται εισπνοές με ζεστό αφέψημα μαντζουράνας.

Κριθάρι
Στην ορδενίνη, ένα πολύτιμο αλκαλοειδές που περιέχεται στο κριθάρι και έχει δράση παρόμοια με αυτή της αδρεναλίνης, οφείλονται κυρίως οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω ουσία είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος αναπτύσσοντας ιδιότητες όμοιες με αυτές της εφεδρίνης. Το κριθάρι θεωρείται ότι είναι το πρώτο φυτό που καλλιέργησε ο άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια.

Είτε μέσω της μυρωδιάς της είτε μέσω εντριβής με το λάδι της η λεβάντα θεωρείται ότι καταπολεμά τον άτακτο βήχα, το άσθμα, τον κοκίτη και τη λαρυγγίτιδα, ενώ είναι παράλληλα τονωτική και σπασμολυτική. Οι Ρωμαίοι πρόσθεταν λεβάντα, ένα τυπικά μεσογειακό φυτό, στο νερό του μπάνιου τους, ενώ από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για εντριβές.

Λεμονιά
Ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων έχει η λεμονιά. Ο χυμός του λεμονιού θεωρείται πολύτιμος στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, στο βήχα και το άσθμα ενώ οι γαργάρες με χυμό ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, D, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.ά. Το δέντρο, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, κατάγεται από την Ασία και εισήχθη στην Ελλάδα τον 4ο αιώνα από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ροδιά
Ωφέλιμος σε περιπτώσεις άσθματος είναι ο χυμός του ροδιού, ενός φυτού που περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε και G, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Στην Ελλάδα η ροδιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους και σύμφωνα με τον Ομηρο καλλιεργούνταν συστηματικά στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου.

Συκιά
Οι βοτανολόγοι προτείνουν κατά του άσθματος το εξής αφέψημα θεωρώντας το ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού: Βράστε ένα μεγάλο φύλλο φρέσκιας συκιάς ή δύο μικρά σε δύο ποτήρια νερό μέχρι να μείνει το ένα και πιείτε το ρόφημα νηστικοί το πρωί ή το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...