Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πρακτικές γνώσεις-Συντήρηση, Πρώτες βοήθειες, Οικολογικά εντομοκτόνα,Ύπνος, Τροφή, Καλλωπισμός, Από Αθηνά Κεχαγιά,

Πρακτικές γνώσεις-Συντήρηση, Πρώτες βοήθειες, Οικολογικά εντομοκτόνα,Ύπνος, Τροφή, Καλλωπισμός,

Από Αθηνά Κεχαγιά, Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 στις 10:59 μ.μ.
Πρακτικές γνώσεις
Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα!
Συντήρηση,  Πρώτες βοήθειες, Οικολογικά εντομοκτόνα για κουνούπια – Κατσαρίδες -Μυγες-Μυρμήγκια, Ύπνος, Τροφή, Καλλωπισμός, Διάφορα,Βάζω την άνοιξη   μ έ σ α   στο σπίτι. Συντήρηση:
Αν τρίζουν οι πόρτες βάζω λίγη βαζελίνη στους μεντεσέδες (δεν τρέχει όπως το λάδι).
  • Αν πιάσουν σκουριά μεταλλικά αντικείμενα που χρειάζομαι :
-Ανακατεύω βούτυρο με αλάτι μέχρι να γίνουν πολτός.
-Απλώνω τον πολτό στα σκουριασμένα αντικείμενα και αφήνω να δράσει.
-Σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί.
  • Το κατακάθι του καφέ ή το πριονίδι στην επιφάνεια του χώματος μειώνουν την εξάτμιση του νερού. Τα πριονίδια κοντά στο κοτσάνι του φυτού το ζεσταίνουν το χειμώνα.
 Πρώτες βοήθειες
Σαν την υγεία!
  • Αν πέσει κάποιος κάτω,Αν έχει τα μάτια κλειστά, είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια για να πάει το αίμα στο κεφάλι.
    Αν έχει τα μάτια ανοικτά, μάλλον έπαθε εγκεφαλικό. Του κτυπάμε λίγο τη μύτη για να βγει αίμα ή με μία βελόνα (καμένη για καυτηρίαση) τρυπάμε ένα δάκτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα.
    Αν έχει πόνους στο στήθος και όταν του χτυπάμε την πλάτη μουδιάζει το χέρι, είναι μικροέμφραγμα (Το έμφραγμα συνοδεύεται από πολύ μεγάλο πόνο). Αν μπορεί ν΄αντιδράσει του βάζουμε μία ασπιρίνη κάτω από τη γλώσσα.
     Αυτό πάντως που δεν είναι επικίνδυνο και συνιστάται είναι να καλέσουμε αμέσως γιατρό.
    Όταν είμαστε πληροφορημένοι, μπορούμε να υποψιαστούμε την κατάσταση και να συνεργαστούμε με το γιατρό μέχρι να έρθει.
    Αν μας τσιμπήσει τσούχτρα, πρώτα απ’ όλα ξεπλαίνω την περιοχή με θαλασσινό νερό! Για να μην ερεθίσω την περιοχή δεν την τρίβω. Καλό είναι να έχω ένα πολύ μικρό μπουκαλάκι με ξύδι στην
    τσάντα θαλάσσης, ανακουφίζει, ή αμμωνία. Χρήσιμο είναι να έχω αλοιφή για τσιμπήματα μαζί μου.
  • Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη, του βάζω να εισπνεύσει πιπέρι, φτερνίζεται και το βγάζει.
  • Το δενδρολίβανο είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, αντιρρευματικό, δρα κατά του διαβήτη, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης.
  • Για να μην κάνω φουσκάλα όταν καώ διατηρώ στο ψυγείο, σε βαζάκι αλεύρι. Όταν το χρειαστώ ρίχνω πάνω στο καμένο σημείο του σώματος για 10΄ δροσερό αλεύρι.
Οικολογικά εντομοκτόνα
Κουνούπια
Το αποτελεσματικότερο οικολογικό αντικουνουπικό είναι ο ανεμιστήρας και η  βεντάλια.
Η ζήλια είναι παράσιτο του έρωτα.
1Τρίβω βασιλικό και τον ανακατεύω με ξύδι. Το αφήνω δίπλα μου ή κάνω επάλειψη στο δέρμα.
2 Αφήνω για  μία ώρα ένα φλιτζάνι καυτό νερό  με μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο δενδρολίβανο .  Στη συνέχεια βάζω το υγρό σ΄ έναν ψεκαστήρα. Διατηρείται μια βδομάδα και είνα πάντα ενεργό σαν προσωπικο εντομοαπωθητικό ή σαν απωθητικό χώρου.
3 Σπρέυ  με 100 γραμμάρια νερό, 4 έως 6 σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας και σιτρονέλλας. Ειναι λίγο ακριβότερο αλλά επίσης αποτελεσματικό επιπρόσθετα είναι και ηρεμιστικό για τον άνθρωπο.
Η μόδα περνάει το στυλ μένει.
4.Τρίβω φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου κατά των κουνουπιών.
5.Βάζω το ρεσώ με τη σιτρονέλα για τα κουνούπια σ΄ένα μπολ με καφέ άψητο κι όταν ζεσταίνεται αναδύει το άρωμα του καφέ που μου αρέσει. Όταν έχω διάθεση για παιχνίδι ρίχνω λίγη σκόνη καφέ στο ρεσώ. Η οσμή του καιόμενου καφέ δεν αρέσει στα κουνούπια.
Για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορώ να  τρίψω λίγη μαντζουράνα πάνω στο τσίμπημα ή να βάλω σόδα.
  • Το φασκόμηλο αν το τρίψω και το βάλω πάνω σε τσίμπημα εντόμου καταπραϋνει τον κνησμό.
  • Για τον κνησμό που προκαλεί το τσίμπημα των κουνουπιών : Σ΄ενα γυάλινο βάζο με λίγο άσπρο ξύδι, ψιλοκόβω αρμπαρόριζα και βασιλικό. Αφήνω το δοχείο κλειστό στον ήλιο για μία τουλάχιστον ημέρα.
Κατσαρίδες
1 Βάζω σ΄ ένα ρηχό πιάτο  άχνη ζάχαρη και μαγειρική σόδα,  είναι μοιραίο για τις κατσαρίδες.
2 Μια άλλη λύση είναι ο βόρακας ή βορικό οξύ, που ένα 100% φυσικό υλικό (από φαρμακείο) αποτελεσματικός τόσο για τις κατσαρίδες, όσο και για τα μυρμήγκια.
3.Ανακατεύω ζάχαρη με νερό και βόρακα ή λυωμένες  πατάτες ανακατεμένες με βόρακα, και με το μείγμα φτιάχνω μπαλάκια που θα τοποθετηθούν κάτω από νεροχύτες, πίσω από το ψυγείο, την κουζίνα, το πλυντήριο και όπου συχναζουν κατσαριδες . Διαρκουν  περίπου έξι μήνες. Αν στο σπίτι υπάρχουν ζώα τότε θα πρέπει να προσέξω να μην τα φάνε.
3Ψεκασμός με σαπουνόνερο ή φωτιστικό οινόπνευμα ή σε συνδιασμό (50-50).
4 Τα φύλλα δάφνης, οι φέτες αγγουριού, το σκόρδο, η ναφθαλίνη δρουν επίσης εντομοαπωθητικά, γιατί οι κατσαρίδες απεχθάνονται τη μυρωδιά τους.
Μυγες
Για τις μύγες, δρα ως απωθητικό ο ελληνικός καφές καθώς σιγοκαίει.
Επίσης ένα ματσάκι φασκόμηλο στα παράθυρα.
Μυρμήγκια
  • Αν με ταλαιπωρούν πολύ τα μυρμήγκια, ρίχνω στο δρόμο τους bakin powder.
  • Για τα ποντίκια ρίχνω στο δρόμο τους μαύρο πιπέρι.
Ύπνος
  • Χρειάζομαι ύπνο τουλάχιστον 7 ώρες το 24ωρο. Μιά ευεργετική συνέπεια του απαιτούμενου ύπνου είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
  • Άσκηση χαλάρωσης για να βοηθήσω τον ύπνο. Προσπαθώ να σκεφτώ τον εαυτό μου ξαπλωμένο :
    • στην παραλία ν΄ακούει τον ήχο των κυμάτων.
    • ή μιά ζεστή μέρα κάτω από τον πυκνό
    • ίσκιο δέντρου με το αεράκι να μου αναζωογονεί, το θρόισμα των φύλλων να μου μιλάει ψιθυριστά και να με γαληνεύε
Τροφή:
  • Μέλι με κανέλα έχει θετική επίδραση σε : καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, πονόδοντο, χολιστερόλη, αϋπνία, κρυολόγημα, διαταραχές στομάχου, φουσκώματα, καταπολέμιση ιών, δυσπεψία, γρίπη, μακροβιότητα, ακμή (σαν μάσκα περιποίησης), λοιμώξεις του σώματος, λιποδιαλύτης, τονωτικό….Τους αποξηραμένους καρπούς, αν θέλουμε να τους ψιλοκόψουμε, τους βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη, για να μη κολλάνε στο μαχαίρι.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα, εμπλουτίζουν υπέροχα τις σαλάτες μαρουλιού.
  • Με τις πρώτες ψυχρούλες ένα ζεστό τσάι είναι μιά ζεστή συντροφιά, που ωφελεί και την υγεία.
  • Όταν κάνουμε πίτα, για να γίνει τραγανό το κάτω φύλλο, η γέμιση πρέπει να κρυώσει πριν τη βάλουμε στο ταψί, διαφορετικά το κάτω φύλλο γίνεται σαν βραστό.
  • Αν έχει πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό προσθέτω  ωμή πατάτα με λίγο νεράκι και το αφήνω  σε χαμηλή φωτιά τουλάχιστον για 10 λεπτά.Αγόραζε λάδι από την κορυφή, κρασί από τη μέση και μέλι από τον πάτο.
  • Μαρινάρω για ένα 24ωρο, το κοτόπουλο βυθισμένο σε νερό με αλάτι και ζάχαρη, για να είναι αφράτο μετά το ψήσιμο.
  • Πασχαλινό βάψμο αυγών. Παίρνω ωμά αυγά, κολλάω επάνω τους χρωματιστά υγραμένα χαρτιά γκοφρέ, τα τυλίγω μετά με αλουμινόχαρτο και τα βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά. Όταν κρυώσουν βγάζω το περιτύλιγμα και έχουν βαφτεί χρωματιστά τα αυγά.
  • Βάψιμο αυγών : Χρησιμοποιώ κτυπημένο ασπράδι αυγού σαν κόλλα και στολίζω, άσπρα αυγά, με πασχαλινά σχέδια που έχω κόψει από χαρτοπετσέτες.
  • Για να μη πιτσιλάει το καυτό λάδι ρίχνωαλάτι.
  • Ψήνω το κρέας, όσο χρειάζεται από την κάθε πλευρά, σε δυνατή φωτιά, για να το θωρακίσω (υπάρχουν τάσεις έκφρασης και στη μαγειρική) και να σκοτωθούν τα μικρόβια. Το γυρίζω μία φορά χωρίς να το τρυπάω, για να μη βγουν τα ζουμιά του
  • Η φύση δίνει τα προσόντα κι αν θέλουμε τ΄αξιοποιούμε.
    Οι φακές έχουν αρκετό σίδηρο, βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις της ινσουλίνης, οι οποίες προκαλούν τη δημιουργία λίπους.
  • Καλοκαιρινές σαλάτες πλήρες γεύμα με ζυμαρικά : Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, για μείωση βάρους, τα σιγοβράζω με κλειστό καπάκι και προσθέτω μπρόκολο, καρότα, μανιτάρια κρεμμύδια… για γεύση χωρίς πολλές θερμίδες.
  • Ζέστη – Καρπούζι!
Διαλέγω το καρπούζι που όταν το χτυπάω με τα δάχτυλα, ο ήχος είναι βαθύς. Επίσης προσέχω το βάρος του να αντιστοιχεί στο μέγεθός του.
  • Το γεμάτο νερό ποτήρι : Συντροφεύει – δροσίζει – χαλαρώνει – αναζωογονεί.
¨      Νούς υγιής εν σώματι υγιεί. Φροντίζω όσο μπορώ να ξεκουράζομαι κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, να έχω ένα ποτήρι δροσερό νερό μπροστά μου για να με προκαλεί να το πιώ, να τρώω μόνο όσο χρειάζομαι.
¨      Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Για να διανθίσω τη γεύση του, κόβω το μήλο σε φέτες, τις πασπαλίζω με  αρωματικό πιπέρι, κανέλα και μετά στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 ½ λεπτό.
¨      Αν δεν θέλω το ωμό σκόρδο να μυρίσει το στόμα μου, αφαιρώ το φύτρο.
¨      Αποψύχω τα ψάρια βάζοντάς τα σε νερό με ξύδι.
¨      Αν είμαι σε εξοχή. Τα ψάρια διατηρούν τη φρεσκάδα τους αν τα καταψύξω με, πολύ καθαρό, λίγο θαλασσινό νερό.
¨      Τα ντολμαδάκια συνοδεύονται ωραιότατα με σως γιαουρτιού : Αναμιγνύω στραγγιστό γιαούρτι, ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο, λάδι,  χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι.
¨      Βάζω μπύρα  για ν΄αφρατέψει το κουρκούτι.
¨      Βράζω τις φακές με σκόρδο και φύλλα δάφνης, τις στραγγίζω και τις κάνω σαλάτα : Προσθέτω κουνουνάρια, μπαλσάμικο, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αρωματικά. ή
¨      Περιχύνω τις φακές με λιωμένο σκόρδο με  ξίδι  και συμπληρώνω με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. ή
¨      Φακές σαλάτα. Προσθέτω  ντομάτα και πικάντικη φέτα κομμένα σε κυβάκια, μερικές ελιές, ψιλοκομμένα μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίγανη, ελαιόλαδο.
¨      Αν πιώ λίγο παραπάνω τρώω στο τέλος κάτι λιπαρό (χαλβάς σε παραδοδιακές ταβέρνες). Κι όταν ξαπλώσωπροσθέτω ένα μαξιλάρι.
¨      Για να έχω περισσότερο χυμό από ένα λεμόνι  το βάζω να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μια ώρα και μετά το στύβω.
¨      Για να μην κόψει το αυγολέμονο που θα κάνω για τη μαγειρίτσα διαλύω λίγο κορν φλάουρ σ΄ένα πιάτο και μετά ρίχνω τα αυγά και τα κτυπάω…
¨      Η αγκινάρα δεν ταιριάζει για τις συνέπειες στο στομάχι με κανένα κρασί.
¨      Γiα να γυαλίσει η επιφάνεια του κέικ την αλείφω με αραιωμένο μέλι σε χλυαρό νερό.
¨      Για να μη χύνεται από την κατσαρόλα το νερό που βράζει με κάποιο περιεχόμενο, ακουμπάω στο χείλος της μία ξύλινη κουτάλα.
¨      Όταν βρω ώριμες ντομάτες τις πολτοποιώ και διατηρώ το χυμό στην κατάψυξη. Αν η ποσότητα ντομάτας είναι μεγάλη, βράζω τον πολτό με λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και όταν χάσει τα πολλά υγρά του, αποθηκεύω τον ντοματοπολτό σε γυάλινα βάζα καλύπτοντάς τα με λάδι για να μην μουχλιάσει το περιεχόμενο.
¨      Για ποικιλία, μπορώ να χρωματίσω το ρύζι, όταν στο νερό που βράζει ρίξω ένα παντζάρι.
¨      Το κρέας γίνεται αφράτο αν το αφήσω εκτός ψυγείου μέχρι να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου και τότε το ψήνω.
¨      Η απότομη διαφορά θερμοκρασίας από το ψυγείο στη φωτιά σκληραίνει το κρέας.
¨      Το φύλλο της πίτας γίνεται τραγανό, όταν πριν βάλω την πίτα στο φούρνο τη ραντίσω με νερό και όταν ψηθεί τη βγάλω από το φούρνο και τη σκεπάσω για λίγο με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας Με την μπύρα μαρινάρω το κρέας.
¨      Το σκόρδο κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, λιώνω τα σκόρδα στο multi προσθέτοντας λάδι και ξύδι, διατηρώ τον πολτό στο ψυγείο για να τον χρησιμοποιώ στο φαγητό.
¨      Στα περισσότερα γλυκά βάζω λίγο αλάτι, και στα περισσότερα φαγητά λίγη ζάχαρη ώστε να εξισορροπώ τις γεύσεις.
Η τύχη κτυπά τη γελαστή πόρτα.
¨      Ενημερώνομαι, καταναλώνω, θωρακίζω τον οργανισμό μου χρησιμοποιώντας  λάδι και ελιά.
¨      Μία άλλη εκδοχή αν πέφτει βαρύ το σκόρδο στο στομάχι είναι να το βράσω λίγο και προσθέτω στο multi βασιλικό και λάδι.
¨      Απολαμβάνω χωρίς δυσάρεστες συνέπειες το κρασάκι όταν το συνοδεύω με  ταιριαστό φαγητό σε οξύτητα, χρώμα, μαλακότητα…
¨      Βάζω μέσα στην επιτραπέζια αλατιέρα κόκκους ρυζιού γλασέ για ν΄απορροφά την υγρασία και να πέφτει εύκολα το αλάτι.
Αρωματισμένο αλάτι:
Υλικά 1/2 κ.γ.μαύρο πιπέρι σπόρια 1/2 κ.γ. μπαχάρι ολόκληρολίγο ξύσμα από μοσχοκάρυδο 1 κ.γ. σουσάμι μαύρο 10 φουντούκια
100 γρ. αλάτι
Καβουρδίζω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, σε  αντικολλητικό τηγάνι όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι, χωρίς λάδι, για 1 λεπτό, , (μπορώ αν θέλω να κάνω ποικιλία αρωμάτων και  να καβουρδίσω ένα ένα τα υλικλά και μετά με το αλάτι να τα βάλω σε χωριστό βαζάκι φύλαξης) Μετά τα βάζω στο blender μαζί με το αλάτι και τα αλέθω. Αφήνω να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύω σε καλά κλεισμένα γυάλινα βαζάκια. Προσοχή :Αν το blender δεν κόβει το μπαχάρι γιατί είναι  σκληρό χρησιμοποιώ σκόνη μπαχάρι και βάζω ολόκληρη πολύ γεμάτη κουταλιά. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μπαχαρικά αν βάλω σκόνη διπλασιάζω την ποσότητα.
2η συνταγή, για αρωματισμό αλατιού.
1 περγαμόντο
200 γρ αλάτι
Πλένω και στεγνώνω το περγαμόντο. Καθαρίζω την φλούδα του και την αλέθω να γίνει πολύ ψιλή στο blender. Την ρίχνω σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι σε δυνατή φωτιά να “στεγνώσει” όχι να τσιγαριστεί και προσθέτω το αλάτι. Ανακατεύω καλά να ενωθούν τα υλικά και αφηνω να κρυώσουν όλη την νύχτα. Φυλάμε το μίγμα σε καλά κλεισμένα βάζα. Αν φοβάμαι το τηγάνι μπορώ να στεγνώσω το περγαμόντο στο φούρνο για μισή ώρα (περίπου) στους 170 βαθμούς ή στον μικροκυμάτων 1 λεπτό στο medium (μεσαία δύναμη κυμάτων).
Γίνετε και με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού αλλά είναι λιγότερο αρωματικό συν 1 κ.γ. κορίανδρο σπόρια 1 κ.γ. κύμινο σπόρια
Καλλωπισμός:
  • Τα φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας, βοηθούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Κάνοντας εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού ενισχύουμε την κυκλοφορία του αίματος.
  • Δημιουργικότητα.
    Δεντρολίβανο στο ξέβγαλμα για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας των μαλλιών.
  • Για λιπαρά μαλλιά όχι κρεμώδη σαμπουάν. Λούσιμο μόνο με χλιαρό νερό. Ήπιο χτένισμα ή βούρτσισμα.
  • Για να λάμψουν τα σκούρα μαλλιά μου τα βρέχω με ξύδι, τα αφήνω λίγο και μετά τα λούζω
  • Για να εξαφανίσω τους μύκητες των νυχιών των ποδιών, κάνω για 15 μέρες καθημερινά ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα, 1 κουταλιά χονδρό αλάτι και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι.
  • Το μασάζ με τζελ αλόης δροσίζει κι επειδή είναι αντιμικροβιακό προστατεύει από την κακοσμία του ιδρώτα.
  • Το κατακάθι του χονδροκομμένου καφέ κάνει καλό πήλινγκ στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.
  • Για ν΄αντιμετωπίσω τα σκασίματα στις φτέρνες, κάνω συχνά απαλό μασάζ με ελαιόλαδο ή παχύρρευστο πολτό από ψιλή σκόνη ρυζιού με λίγο μέλι, ελαιόλαδο και μηλόξυδο.
  • Άσκηση χαλάρωσης : Παίρνω βαθιά αργή εισπνοή, από τη μύτη, μετρώντας ως το πέντε, και ύστερα εκπνέω αργά από το στόμα, μετρώντας πάλι ως το πέντε.

Διάφορα:
  • Ο ήλιος με την ενέργειά του δραστηριοποιεί τον οργανισμό.
  • Όταν μου πέφτουν μικροπράγματα και δεν μπορώ να τα βρω, δένω ένα καλσόν στην είσοδο της ηλεκτρικής σκούπας.
  • Οι καθρέφτες, τοποθετημένοι στα κατάλληλα σημεία μεγαλώνουν το χώρο.
  • Το αντικολλητικό χαρτί κουζίνας αν το τσαλακώσω και το βρέξω μπορώ να το χρησιμοποιήσω για σιδερόπανο.
  • Για να ξεμπερδέψεις λεπτές αλυσιδίτσες που είναι μπλεγμένες η μία με την άλλη, τις βάζεις σε επίπεδη επιφάνεια, προσθέτεις μερικές σταγόνες λιπαντικό λάδι και τις γυρνάς απαλά γύρω γύρω με δύο καρφίτσες ώσπου να ξεμπερδευτούν.
  • Αν τρίζουνοι πόρτες βάζουμε λίγη βαζελίνη στους μεντεσέδες (δεν τρέχει όπως το λάδι)Κίνηση με στόχοαπό άγνωστο μονοπάτι.

  • Οι καταλληλότερες ώρες της ημέρας για το κόψιμο λουλουδιών είναι νωρίς το πρωί (ίσως γιαυτό περπατάω κάθε πρωί και αναναιώνω κάθε μέρα μ΄ένα φρέσκο λουλούδι την ανθοδέσμη μου, μόνο ότι εξέχει προς το δρόμο…).
  • Καλύπτω όσο το δυνατόν περισσότερο τμήμα του στελέχους του λουλουδιού με νερό, αμέσως μετά την κοπή του για να μη μπει αέρας στα αγγεία του κι έτσι να μπορεί να πίνει νερό όσο θα είναι στο ανθοδοχείο.
  • Το νερό στο ανθροδοχείο καλό είναι να έχει φυσιολογική θερμοκρασία εποχής.
  • Κόβω τα κάτω φύλλα, για να μην έρχονται σε επαφή με το νερό και σαπίσουν μέσα στο ανθοδοχείο.
  • Αλλάζω καθημερινά το νερό στο ανθοδοχείο.
  • Κόβω λοξά με μαχαίρι τα κοτσάνια, 2 με 3 εκατοστά πάνω από την παλιά τομή, κάθε φορά που αλλάζω το νερό.
  • Μπορώ να ρίχνω στο νερό την μία ημέρα ασπιρίνη, για την μη ανάπτυξη μικροοργανισμών. Προσθέτω κάποια άλλη φορά ένα κουταλάκι ξύδι στο νερό του βάζου, γιατί αποτρέπει τη δημιουργία μικροοργανισμών και δυσοσμίας.
  • Για τη θρέψη της ανθοδέσμης, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Την επομένη, μισό κουταλάκι μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...