Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ!

Aρχές φθινοπώρου και για λίγο ακόμη καιρό θα απολαμβάνουμε τις ντομάτες στην εποχή τους! Αυτή είναι και μια καλή περίοδος για να προμηθευτούμε ντομάτες και με μια μικρή προετοιμασία, να τις διατηρήσουμε για όλο το χειμώνα φτιάχνοντας από λιαστές ντομάτες, κέτσαπ, τουρσί ή ακόμη και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη πολτοποιημένες σε ειδικά σακουλάκια!
Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας, θα βρούμε πεντανόστιμες ντομάτες σε πολύ καλή τιμή για να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες, οι οποίες φτιάχνονται πανεύκολα, διατηρούνται όλο το χρόνο και ταιριάζουν σε πολλά φαγητά, σάλτσες και σαλάτες!
Τι χρειάζεστε; 
Θα χρειαστείτε 3-4 κιλά ντομάτες ή όποια ποσότητα επιθυμείτε. Επιλέξτε καλύτερα ντομάτες τύπου πομοντόρο, οι οποίες δεν έχουν πολλά σποράκια
και υγρά, εναλλακτικά επιλέξτε κλασικές ντομάτες, μετρίου μεγέθους, σφιχτές. Επίσης, θα χρειαστείτε χοντρό αλάτι, τούλι και αποστειρωμένα βάζα για την αποθήκευση!

Διαδικασία
  1. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, απλώστε τις σε δίσκους ξύλινους ή πλαστικούς ή καλύτερα σε σχάρες, γιατί έτσι θα στεγνώσουν τέλεια!
  2. Πασπαλίστε τις με μπόλικο χοντρό αλάτι. Σκεπάστε τις με τούλι, ώστε να μείνουν μακριά οι “ανεπιθύμητοι επισκέπτες”.
  3. Αφήνετε τις ντομάτες σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος, όσο πιο πολλές ώρες είναι εφικτό και μακριά από υγρασίες.
  4. Αφήνετε τις ντομάτες 1 εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο ηλιόλουστο είναι το σημείο. Οι ντομάτες θα πρέπει να μην έχουν ίχνος υγρασίας, ώστε να μην μουχλιάσουν στη συνέχεια.
  5. Ελέγχετε τις ντομάτες και αν έχουν στεγνώσει εντελώς, θα πρέπει να είναι σαν πετσί εύκαμπτο. Αν έχουν σκληράνει περισσότερο, αυτό δεν είναι πρόβλημα, απλά ίσως θα χρειάζονται μούλιασμα σε νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε!
  6. Αν δυστυχώς δεν διαθέτετε κάποιο ηλιόλουστο χώρο στο σπίτι σας, μπορείτε να τις στεγνώσετε στο φούρνο 60°C Κελσίου στη λειτουργία του αερόθερμου, περίπου για 3-4 ώρες ή όσο χρειαστεί.
  7. Αφήνετε τις ντομάτες 12 ώρες, διατηρώντας τις μακριά από υγρασία, πριν τις αποθηκεύσετε.
Αποθήκευση
Συλλέγετε τις στεγνές ντομάτες, τις αποθηκεύετε στα αποστειρωμένα βάζα και τις φυλάτε σε στεγνό, σκοτεινό ντουλάπι.
Λιαστές ντομάτες σε Ελαιόλαδο και Μυρωδικά
Αφού βάλετε τις λιαστές ντομάτες σε αποστειρωμένα βάζα ρίχνετε ελαιόλαδο ώστε να τις καλύψετε. Στη συνέχεια, αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε  μυρωδικά και μπαχαρικά όπως ξερή ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο, κόλιανδρο ή κόκκους μαύρου πιπεριού.
απο την Εύα Μονοχάρη
naturanrg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...