Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ!

Τα απορρίμματα που λειτουργούν σαν λίπασμα για τα φυτά

Τα απομεινάρια τροφίμων που δεν χρειάζεται να πετάμε

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε καφέ, μην πετάξετε τα απομεινάρια και αν φάτε μπανάνα μην βιαστείτε να πετάξετε τη φλούδα γιατί πολλά από τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια είναι σημαντικά για τα φυτά του κήπου μας.

Επίσης, μολονότι γνωρίζουμε τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία, ότι δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και την κακή χοληστερόλη, δεν συνειδητοποιούμε ότι ο φλοιός του καρπού της σοκολάτας μαζί με κάποια άλλα προϊόντα που πετάμε είναι πολύ βοηθητικά και χρήσιμα στον κήπο.

Διαβάστε ποια απορρίμματα μπορεί να φανούν χρήσιμα για τον κήπο σας...

Φλοιός σοκολάτας

Ο Zach Pickens, υπεύθυνος στο Riverpark Farm, ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη το οποίο διαθέτει και αγρόκτημα στον ίδιο χώρο, ορκίζεται ότι η σοκολάτα έκανε τις ντομάτες του να καρποφορήσουν. Συνεργάζεται με την σοκολατοποιία Mast Brothers, που του παρέχει τις φλούδες του κακάο που απομένουν από την παραγωγή και τις οποίες ο Pickens χρησιμοποιεί σαν λίπασμα.

«Οι φλούδες όχι μόνο βοηθούν στην προστασία του χώματος και των ριζών, αλλά έχουν φώσφορο, το οποίο ενισχύει τη δομική σταθερότητα και άζωτο που βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών», λέει ο Pickens και συμπληρώνει ότι «μοσχοβολάει ο τόπος». Παρόλα αυτά, θυμηθείτε να μην βάλετε σοκολάτα στον κήπο σας, αν έχετε σκύλο.

Φλούδες μπανάνας

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μελίγκρας στα φυτά του κήπου σας, τότε χρησιμοποιήστε φλούδες μπανάνας για να την απομακρύνετε. Ψιλοκόψτε μερικά κομμάτια φλούδας, θάψτε τα περίπου τρία με πέντε εκατοστά στο χώμα και αποχαιρετήστε τη μελίγκρα μια για πάντα. Μην χρησιμοποιήσετε ολόκληρη τη φλούδα της μπανάνας χωρίς να την κόψετε, εκτός αν θέλετε να βρείτε διάφορα τρωκτικά να τριγυρίζουν στον κήπο σας.

Τσόφλια αυγών

Σπάστε τα τσόφλια των αυγών σε μικρά κομμάτια και σκορπίστε τα πάνω από το χώμα. Γυμνοσάλιαγκες, σκουλήκια κι άλλα παρόμοια ζωύφια αποτρέπονται, λόγω της υφής που έχουν τα σπασμένα τσόφλια όταν τα ζωύφια έρπουν πάνω στις κοφτερές άκρες τους, και εγκαταλείπουν το χώρο αναζητώντας πιο μαλακό έδαφος. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε τα σπασμένα τσόφλια στην κοπριά, γιατί διαλύονται γρήγορα και μπορούν να προσφέρουν στα φυτά σας τις απαραίτητες δόσεις ασβεστίου που δίνουν ζωή στη ρίζα του φυτού.

Χρησιμοποιημένος καφές

Δώστε νέα πνοή στον κήπο σας χρησιμοποιώντας καφέ, όμως αφήστε το χώμα να ξεκουραστεί προτού τον διασκορπίσετε στο έδαφος. Έπειτα αναμείξτε τον καφέ προσεκτικά στο χώμα. Τα συστατικά του καφέ, δηλαδή το φώσφορο, το κάλιο και το μαγνήσιο θα βελτιώσουν την ποιότητα του χώματος. Μπορείτε επίσης να βάλετε καφέ και στην κοπριά, ωστόσο, επειδή οι κόκκοι ενδέχεται να αυξήσουν την οξύτητα του χώματος, περιορίστε τη χρήση τους σε φυτά που αρέσκονται στην υψηλή οξύτητα, όπως οι αζαλέες και οι ορτανσίες.

Κελύφη ξηρών καρπών

Τα κελύφη από ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια είναι ένα καλό πρόσθετο στην κοπριά γιατί δεν σπάνε τόσο εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα κομμάτια μπορούν να βοηθήσουν στην πυκνότητα του λιπάσματος, κάτι που θα συντελέσει στον αερισμό του χώματος. Ξεπλύνετε πολύ προσεκτικά τα κελύφη για να απομακρυνθεί όλο το αλάτι που μπορεί να σκοτώσει τα φυτά και θυμηθείτε να αποφύγετε το κέλυφος του καρυδιού γιατί περιέχει μια ουσία που λέγεται γιουγλόνη (juglone) η οποία είναι τοξική για τα φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...